В центъра на София, на Ларгото, има един магазин в който преди години веки софиянец и всеки гост на столицата минаваше за да си купи нещо желано. В началото на прехода все още бе така…. днес сградата е почти празна, без магазини, без посетители. В началото на 2016 г. ЦУМ се оказа мястото където може да се пробват модел обувки за планината – марката е добра и обувките се оказаха добри. Но чувството в ЦУМ беше, че се намираш в музей без посетители.
ЦУМ - емблемата на изобилието по време на социализма, мястото за срещи на младите софиянци, сградата, в която са монтирани първите ескалатори в България на 15 април, отбелязва своя рожден ден.

cum 1956
Първият социалистически мол, построен по съветски образец и дълги години най-големият на Балканите, и днес е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване. Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. "Ларго".
Тогава ЦУМ е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната. Като най-модерната сграда на своето време, той е бил задължително място за посещение при всяко идване в София. Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже там са могли да намерят всичко. През далечната 1957 г. витрината на магазина е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Долфин".
ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ! Това не е възклицание от щастие, а изключително популярна в социалистическите години песен на Леа Иванова.

Леа Иванова - ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ (1983)

Тя възпяваше една мечта, една легенда, една вълшебна история, каквото беше ЦУМ в онези години. Легенда, която на 15 април 2016 г. преди 59 години отваря врати.