Днес трудно може да си представим сърфирането в Интернет без да ползваме услугите, които ни предлага Google.
Официалното обявяване на Google е на 27 септември 1998 г. затова на този ден най-голямата търсачка в света чества своя рожден ден
Моите първи срещи с Google бяха през 2001 г. колко отдавна е било това и колко много неща са се случили, едни са изчезвали, други са се развивали, за да бъдат използвани от почти всички хора по света, а някъде в този момент се появяват нови.
Първоначално идеята е била компанията да се казва Googol, но инвеститорите решават да го променят на Google и именно това е името, с която всички я познаваме днес.
Лари Пейдж и Сергей Брин си поставят на пръв поглед проста цел - да търсят и да намират търсеното в мрежата. За тези от вас, чийто бизнес е свързан с интернет, най-добре разбират колко сложна е тази задача. Именно в това се състои конкурентното предимство на компанията.Тя следва простата логика: Прави това, което е трудно и другите не могат да направят.

Най-популярната търсачка днес обслужва заявките на над 4.5 млрд. потребители от 160 различни държави, които говорят 123 различни езика. За повечето от тях ежедневието не би било същото, ако нямат достъп до любимата си търсачка.

Google днес е една от най-големите технологични компании, а също и един от най-влиятелните брандове в световен мащаб. Компанията притежава най-използваната мобилна платформа в света, Android OS, а също е и на най-популярната търсачка в Интернет, която индексира и поддържа огромна база данни и достига до над 100 млн. гигабайта. За да бъде копирано такова количество информация са необходими 100 хил. твърди диска с капацитет от 1TB.

В Google.com се правят средно 45 000 търсения в секунда. Това се равнява на около 3,5 милиарда търсения на ден. Едно е ясно, колкото повече информация става достъпна онлайн, толкова повече ползването на търсачките се увеличава.

Eдва ли има по-красноречиво доказателство за влиянието на Google oт тези цифри.

google na 19Знаете ли, че: Когато Лари Пейдж и Сергей Брин сглобяват първия си сървър, за да тестват кода PageRank, те настаняват десет 4 гигабайта HDD в шкаф построен от тухли Лего.

През 2006г. „Google” година става официална дума от английския език след като Merriam Webster Collegiate Dictionary и Oxford English Dictionary я признават за такава. Значението й е приложение за получаване на информация в интернет.Вероятно дори Лари Пейдж и Сергей Брин не са подозирали, че изследователския им проект от 1998г. почти две десетилетия по-късно ще промени живота на толкова много хора. Началната страница на Google и сега продължава да има максимално опростен дизайн, който да улеснява работата на потребителите. Името е вдъхновено от числото гугол "googol", което представлява 1-ца последвана от сто нули.