Ден на редките болести

Ден на редките болести

Ден на редките болести


Последният ден на февруари е обявен за Международен ден на редките болести.

Навсякъде по света пациентски организации и техните партньори ще обединят усилия за насърчаване осведомеността за редки болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

В около 80% от случаите, редките заболявания имат генетичен произход. В останалата част, причинителите могат да бъдат вирусни или бактериални инфекции, както и алергии. До днес са познати повече от 7 000 вида.

През 2016 г. темата на Деня е солидарността между пациентите, между пациентите и лекарите, между пациентите и институциите, между пациентите и обществото, солидарността между хората.

ден на редките болести

Към момента разпознаваеми са над 7 хиляди редки заболявания. В България броят на хората с редки болести е близо 500 000, сочи статистиката. Над 30 милиона души в Европа пък страдат от някакво рядко заболяване.

В около 80 на сто от случаите, редките заболявания имат генетичен произход. В останалата част, причинителите могат да бъдат вирусни или бактериални инфекции, както и алергии.

Като най-често срещани редки заболявания се смятат тези, които обхващат повече от 100 души. В България това са муковисцидозата, болестта на Уилсън, таласемията и други.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.