Предсърдно мъждене

Предсърдно мъждене
Сърдечносъдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина номер 1 за смъртност в света.

Световен ден на сърцето


Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно, вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 година се очаква техният брой да нарасне до 23 млн.

17 млн. души умират от сърце всяка година


Често, симптомите и състоянията, които ги провокират, остават дълго време незабелязани. Сред тях е и една от най-често срещаните аритмии – т.нар. предсърдното мъждене, която засяга близо 6 млн. души само в Европа. Приема се, че това нарушение на нормалния сърдечен ритъм  е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт). Предсърдното мъждене е свързано още с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност.

Съвети за здраво сърце


heart-care-pixБългария е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания и това, че предсърдното мъждене често няма никаква клинична изява и нерядко остава неразпознато и нелекувано, мотивира Национална пациентска организация да стартира през 2016 г. проект, посветен на предсърдното мъждене. Основната цел е откриването на пациенти с предсърдно мъждене и проследяване на състоянието им. До момента, в проекта са привлечени над 100 кардиолози от цялата страна и са обхванати над 2000 пациента. От тях под 65 години са 376 души, 805 човека са на възраст 66-74 г. и близо 900 над 75-годишна възраст. Около една трета са новооткритите случаи в програмата за навременно откриване на този вид аритмия. Всички останали вече са с различни форми на предсърдно мъждене, поясняват от най-голямата пациентска организация у нас.

Програмата на Националната пациентска организация продължава през октомври 2017 г. и в нея ще бъдат включени нови 1000 пациента от цялата страна, като към картите на лекарите, с които се изчислява рискът от предсърдно мъждене, ще бъде добавена и карта за пациента, чрез която той по-лесно ще може да контролира заболяването си и ще следи за следващия си преглед при специалист.  За пациентите са предвидени обучителни материали, обучение за измерване на пулса, както и скринингови акции в различни градове на България за изчисляване на сърдечносъдовия риск и измерване на пулса с пулсоксиметър.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.