Съвременните жени харесват в себе си много по-малко неща от майките си на същата възраст и имат повече притеснения.


Това е извод от проучване на компанията „Уейт уочърс” в Англия, като е анкетирала 1000 жени на възраст от 18 до 30 години и от 50 до 65 години, за да установи разликите в подхода им към позитивно мислене и към щастието.

В какво са най-неуверени съвременните жени?


Резултатите показват, че положителните оценки на младите жени за тях самите са с 50% по-малко, отколкото на възрастните. Негативните им мисли, в същото време, са с една трета повече.

Младите си мислят нещо хубаво за себе си само три пъти дневно, при шест пъти за поколението на майките им. В същото време нещо лошо им минава през ума девет пъти на ден, при шест за по-възрастните.

Жените са най-уверени във връзката си, за интелигентността, чувството за хумор, приятелствата и възгледите за живота. Те обаче се притесняват за тялото и външния си вид, за добрата си физическа форма, кариерата и здравето.

Съществува силна връзка между увереността във външния вид и хубавото тяло и чувството за щастие, установява още анкетата. 20% от жените на 50 до 65 години са казали, че са харесвали тялото си, когато са били млади, и 74% от същата група се чувстват щастливи.

За разлика от възрастните, по-малко от 10% от младите са доволни от външния си вид и само 66% мислят, че са щастливи.

Младото поколение отдава четири пъти по-голямо значение на фитнеса от възрастното. Освен това, само 5% от младите харесват тялото си. Те обаче са много по уверени във връзките си от поколението на майките им на същата възраст. В същото време по-възрастните жени признават, че днес младите имат много повече влияние от тях.