Кърменето е здраве


Кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето. Над  90% от българските жени започват да кърмят децата си и това е висок процент в световен мащаб. Проблемът е че голяма част от жените се отказват много рано. , казва проф. Стефка Петрова от отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи в интервю за БНР..

Средната продължителност е 3 месеца, но значителна част от жените кърмят 1 или 2 месеца. Това е в порядъка на 15-20% кърмят 1 месец и още толкова - 2 месеца. До 6 месеца, колкото е препоръчителния период за кърмене, кърмят около 70% от жените, а след това, когато е добре детето да се подкрепя с кърмене, остават около 24% от жените. Всички специалисти казваме, че колкото и малко да е кърменето, все пак е от полза

На по-малко от 5% от жените се създават условия да започнат да кърмят в първия час след раждането, както препоръчва световната здравна организация, сподели Петрова.:

Трябва да бъдат спокойни и уверени в себе си. Кърменето действително се учи и се изисква повече време, за да могат да го потренират и усвоят, но много от майките се справят
.

 

Кърменето е здраве. Положителният му ефект върху организма на бебето и на майката е подкрепен от редица научни изследвания. В краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен, кърменето има пряка връзка с превенцията на затлъстяването и диабета, астмата и алергиите, сърдечно-съдовите и някои онкологични заболявания. За кърмещата или кърмилата майка съществува значително по-нисък риск от следродилна депресия, рак на гърдата или яйчниците и остеопороза.