Световната седмица за подкрепа на кърменето се отбелязва от 1 до 7 август. През 2016 г. тя е под мотото „Кърменето – ключ към устойчиво развитие".
Отбелязва се със събития, посветени на полезността от кърменето. От Асоциация "Подкрепа за кърмене" организират конкурс за разкази и снимки на тема "Как кърменето помага да спасим планетата".

Тази година по време на Световната седмица на кърменето  ще има прояви в над 10 града в страната. Ще се състои Конференция по кърмене с международно участие на тема: „Решаващото значение на кърменето за устойчивото развитие“ на 4 и 5 август във Велико Търново. Основни говорители на конференцията ще са Проф. Раанан Шамир, президент на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене и Сестра Мете Лаулор, представител на норвежката организация за подкрепа на кърменето „Амехйелпен“.

Тази година един от акцентите в седмицата е апелът да има близък контакт "кожа до кожа" на майката и бебето веднага след раждането.

Десет стъпки към успешно кърмене


В последните години има все по- голям пробив на тази идея. Анкета на коалиция за майчинско здраве, става ясно, че на над 80 процента от родителите не им е предоставена такава възможност, но все повече родители изискват пряк контакт с децата си още след раждането. какви са причините , поради които не се осъществява близък контакт майка- бебе, обяснява Христина Янева от Асоциация "Подкрепа за кърмене" в интервю за БНР.

Младите майки в България имат проблеми не с нежеланието за кърмене, а с объркващите съвети. хората, които обгрижват майката не говорят на общ език - като се започне от болницата, личния лекар, приятелки и баби и по този начин майките се отказват от кърменето. Процентът на жените, които започват кърмене в родилния дом е като в Норвегия, където кърменето е за пример. За това борбата у нас е за повече грижи, тъй като желанието от страна на жените е на лице, отчитат още анализите.

Снимка: podkrepazakarmene.com