Българските деца онлайн


Над 90% от българските деца използват всеки ден интернет. Това показва проучване, проведено сред семейства с деца на възраст 9-16 години в 25 европейски държави и представено от зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов

Новото поколение ползва все повече смартфона като устройство за достъп до световната мрежа и контролът от страна на родителите става все по-труден

По думите му, задачата на семейството и институциите сега е да ограмотят децата за опасностите, които крие интернет, за начините да реагират на рисковете и да регулират поведението си в мрежата. „Те трябва да знаят, че възможностите вървят ръка за ръка с рисковете“, каза още Валери Борисов.

deca online bezopasno

На 18 май 2015 г. в София бе проведена „Кръгла маса по въпросите за защитата на децата в интернет пространството“


Деца онлайн. Деца в дигителна епоха.


Няколко инициативи на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през 2015 г. са насочени към изява на творческия потенциал на децата и младите хора. Преди дни приключи конкурсът за детска рисунка на тема „Технологиите, които ме свързват със света“.

По инициатива на министър Ивайло Московски предстои да бъдат обявени още два конкурса. Първият е на тема „Номинирай приятел или съученик за ИТ постижение“. Състезанието е за деца и младежи на възраст между 15 и 26 години, които са създали авторски компютърни програми или изобретение.

Втората възможност за изява е конкурс за есе на тема „Какво ми дава и какво ми взема Интернет“, насочен към ученици до 12 клас. И двете състезания са част от проявите, посветени на 150-годишнината от основаването на Международния съюз по далекосъобщения. Подробности за конкурсите ще бъдат публикувани на интернет страницата на МТИТС до края на месец май.