"Животът е това, което ти се случва, докато гледаш в смартфона си."

И понеже НЕ искаме да бъде така си имаме правила за дигитална чистота у дома!

Колко е сериозна темата с използването на дигиталните технологии показва и изследване проведено от Microsoft и публикувано в "Индипендънт". Иводът е, че

Хората стават все по-обсебени от смартфоните и таблетите

Те "плуват" в море от виртуална информация и това от година на година намалява способността им да задържат концентрация на ума.

zlatna ribka smartphone

Изследването било проведено сред 2000 души. С електроенцефалограми били наблюдавани мозъчните процеси на още 112 участници. Целта била да се установи въздействието на устройствата с джобен размер, които превземат живота ни, както и да се проучи влиянието на дигиталните медии.

Авторите на изследването установяват, че способността на хората да останат концентрирани е намаляла до 8 секунди - в предишно наблюдение от 2000 г. тя бе 12 секунди. Това означава, че заради съвременните дигитални технологии хората вече не могат да останат съсредоточени толкова дълго, колкото една златна рибка - този вид декоративни риби се концентрират в една посока 9 секунди.

Изследването е описано в доклад от 50 страници. То е проведено сред канадци, приели дигиталното като неотменима част от ежедневието си, търсещи постоянен достъп до множество електронни екрани. Част от тях са считани за "ентусиасти в областта на социалните медии", друга - за личности, които от рано адаптират най-новото в света на технологиите. Оказало се, че точно този тип личности най-много се затрудняват да се фокусират, поставени в среда, където е нужно по-дълго да задържат внимание върху случващото се или онова, което им се казва.

Как влияе интернет на психиката и поведението?