Как социалните медии се отразяват на организма ни

Как социалните медии се отразяват на организма ни

Социалните медии се използват от 1/3 от населението в световен мащаб. Имат голямо влияние върху обществото, как достига информацията до хората, влияе на взаимоотношенията.

Как социалните медии се отразяват на организма ни


Около 5-10% от хората, които използват интернет, не могат да контролират времето, което прекарват онлайн. Макар в случая да става дума за психическо пристрастяване, а не за зависимост към определено вещество, от данни на проучвания се установява подобно увреждане на областите, които се наблюдават и сред наркозависимите. Идентифицира се ясна дегенерация на бялото вещество в областите, контролиращи обработването на емоциите, вниманието и взимането на решения.

Способността на хората да останат концентрирани е намаляла до 8 секунди – в предишно наблюдение от 2000 г. тя бе 12 секунди. Това означава, че заради съвременните дигитални технологии хората вече не могат да останат съсредоточени толкова дълго, колкото една златна рибка – този вид декоративни риби се концентрират в една посока 9 секунди.

Хората стават все по-обсебени от смартфоните и таблетите


smartphone 4


Затова все по-важен става т.н. дигитален детокс – време прекарано без социални мрежи, без интернет, по възможност и без екрани, което става все по-трудно, защото онлайн комуникацията и мобилните телефони ни правят постоянно свързани и всяко прекъсване в тази свързаност може да доведе до стрес.

Социалните мрежи осигуряват незабавно възнаграждение с минимални усилия, мозъкът започва да се свързва отново, като ни подтиква да искаме повече от тези стимули. Така започваме да искаме повече от преживяването след всяко взаимодействие.

Наблюдава се промяната и по отношение на извършването на множество дейности на веднъж. Според изследователи тези, които използват социални мрежи, или непрекъснато сменят работата и различните уебсайтове, се представят по-незадоволително при извършването на различни дейности наведнъж.

no internet tabela germanyНие нямаме интернет.
Разговаряйте!
Дръжте се така, сякаш е 1995 година.

Повишеният мултитаскинг онлайн намалява способността на мозъка да филтрира смущенията и може да затрудни запазването на нова информация в паметта. Типичен пример за това е вибрирането на телефона, докато сме съсредоточени в работата си. Възможно е просто да ни се струва, че това се е случило.

Синдромът на фантомните вибрации е сравнително нов психологически феномен, при който си мислим, че телефонът ни вибрира, но това всъщност не се случва. По време на проучване в областта около 89% от участниците признават, че изпитват това усещане поне веднъж на две седмици.
Според някои експерти това е предупреждение, че твърде много технология може да е опасна за човешкото общуване. Привързаността ни към устройствата се превръща в сериозен проблем, когато пречи на комуникацията ни с други хора.

Повече за начина, по който социалните мрежи влияят на организма, може да научим от видеото на Asapscience…

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.