Колко време прекарвате с мобилно устройство

Колко време прекарвате с мобилно устройство

Хората прекарват повече време с телефона, отколкото в сън


Вместо увод: преди няколко дни пътувах в автобус, в който се качиха група ученици, в горен клас. бяха шумни, разговаряха, но половината от тях държаха в ръце смартфоните си и разглеждаха потока си с новини в Facebook. Това, което те правеха бе да си показват един на друг някоя снимка, да коментират шумно, а при някои и да се заливат от смях.

А сега моля ви, погледнете колко устройства имате вие. И се опитайте не да си представите колко време прекарвате с тях, а как се чувствате без тях. Без мобилния телефон? Без таблета? За компютъра няма да питаме, за много от нас – той е необходимост, като оръдие на труда е.

Тогава няма да се изненадате да разберете, че прекарваме повече време с телефона или компютъра, отколкото спим. А това не е добре за здравето ни.

Зависимостта от мобилните устройства намалява интелекта

Хората спят средно по 8, 21 часа, а прекарват на телефона или компютъра около 8,41 часа. Това сочат резултатите от изследване на британската компания Silentnight. 81% от участниците в допитването заявяват, че не изключват телефоните си нощем, а 4 от 10 души се будят нощем от звука на смартфоните си и проверяват съобщенията.

51% от запитаните губят сутрин повече време за четене на електронната си поща и интернет, 32% - за външността си, 18% - за закуска.

Според експертите електронните устройство снижават качеството на съня на много хора. Предишни изследвания сочат, че синята светлина от екраните нарушава биологическите ритми на организма.

Продължителният недостиг на сън може да отслаби имунната система. Освен това повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и влияе на фертилността. Безсънието може да предизвика и психологически проблеми. Лекари съветват електронните устройства да бъдат изключвани половин час преди лягане.

Използването на интернет и социалните мрежи задръства работната памет и това води до смущения в съня. Скорошно проучване сред около 500 младежи на възраст 13-15 години показва, че много от тях има проблеми със съня и се чувстват отпаднали. 80% от децата с такива оплаквания използвали електронните устройва преди заспиване.

източник:  Daily Mail

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.