Учениците в България са на последно място в Европа

Учениците в България са на последно място в Европа
Факт: Един на всеки петима европейци и един на всеки петима 15-годишни е функционално неграмотен, което означава, че не може да чете добре, така че да извлича правилно информацията от различни източници, да я обработва и да взима решения, които се основават на този анализ. У нас функционално неграмотните възрастни са 41%. (от изказване на доц. Илияна Гаравалова от Института по български език към БАН)

История: През 2011 г. бяхме на преход в Родопите. На една от хижите работеше телевизор и имаше група дървосекачи. В случлилия се разговор разбрах, че се подиграват на най-лмадия затова, че не може да чете и не разбира какво се случва на ТВ
До този момент аз самата снятах, че всички хора могат да четат, пишат и правят сметки, защото са ходили на училище. Тогава разбрах, че у нас има неграмотни хора.

Къде е българското училище?
Българските ученици заемат последните места по четене, математика и науки в Европа според последния доклад на Европейската комисия. Броят на преждевременно напусналите училище намалява, но все пак остава висок. А половината учители у нас са над 50 години, съобщи БНТ.

У нас реформи има – и то във всички степени на образованието – е заключението от доклада на Европейската комисия, но все пак резултатите ни отреждат последни места, и то по основни критерии.

Броят на преждевременно напускащите образованието на възраст от 18 до 24 години е намалял за пръв път от 2011 г. Въпреки това те са 12 на сто при 10 % средно за Евросъюза.

Когато влезем в клас – статистическата ситуация също не е добра. Цели 40 на сто от децата в България до 15 години имат проблеми с четенето при едва 20 % средно за съюза. Справянето им с математиката и науките е идентично.

През 2016 г. почти половината от преподавателите са били над 50 години, а 30 на сто – над 55 години. На практика това значи, че през следващите 10 години половината учители ще излязат в пенсия.

Образованието е един огромен бизнес.
- Много висши учебни заведения (през 2018 останаха свободни места специалност право на СУ)
- Много учебници и пособия и честата им смяна - бизнес е това не сам за издателства
- Ако имате дете в 7ми клас се нуждаете от частни уроци, за да бъде прието детето ви в добро училише
- и още толкова много неща.....

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.