Споделяме резултатите от това изследване проведено в Смолян с един личен момент. Синът ми беше ученик в пети клас, когато разбрахме, че има проблеми със зрението, че не вижда добре в час. Каза ни един от неговите учители, след което го заведохме на специалист очен лекар. Ако не ни бяха казали, може би щяхме да разберем по-късно. Затова водете вашето дете на очен лекар веднъж в годината.

Продължителният престой пред телевизор и компютър между 1 и 4 часа дневно уврежда зрението при 90 % сред децата на 5 години. При 71 % от 5-годишните не е провеждан  очен преглед. Това сочат попълнените от родителите анкетни карти при проведена от Регионалната здравна инспекция в Смолян здравна инициатива за очни прегледи на деца от 2 до 7 години.

При 17 % от изследваните 285 деца от детски градини в Смолян са установени отклонения в зрението. Най-често рефракционни аномалии, основно хиперметропия или в съчетание с астигматизъм, по равно между момичета и момчета; следвани от амблиопия (мързеливо око) и нарушения в цветното зрение (при момчетата). С изключение на последното, което е вродено състояние, за другите отклонения на децата са предписани коригиращи действия или са насочени за уточняващи прегледи. Причината, провокирала реализирането на този проект, са тревожните резултати от анализите на годишните профилактични прегледи на децата и учениците в Смолянска област, показали в последните години увеличаване на отклоненията в зрението с честота много над средната за страната. В тази връзка здравната инспекция изготви и разпространи брошурата „Знаем ли как да опазим очното здраве на нашите деца?” и предостави в детските заведения материала на акад. Петя Василева „Детско зрение”.

Източник БНР,  Автор: Радостина Чернокова