Методи на гинекологично изследване

Методи на гинекологично изследване

Методи на гинекологично изследване


Какво представлява гинекологичен преглед. Сега ще разгледаме основните методи за изследване, които се използват. Нещо, което всяка жена трябва да знае, за да бъде подготвена преди да седне за преглед на гинекологичния стол.





  1. Цитодиагностика




Нормално от лигавицата на влагалището и матката се отделят клетки, които са обект на изучаване от цитологията. Взимането на материала се извършва от гинеколог или общопрактикуващ лекар със стерилни инструменти. Не трябва няколко дни преди изследването – минимум 2-3, пациентката да е имала полов контакт и да е извършвала други диагностични или лечебни процедури. При данни за колпит или цервицит, материалът се взема след провеждането на лечение.

Цитодиагностиката има две направления:

• Хормонална цитодиагностика – състои се в събиране на материал от горната трета на влагалището на 5-8 ден от месечния цикъл. По характерни морфологични особености на клетките и изчисляване на индекси чрез преброяване на различни видове клетки  се дава оценка за хормоналната активност на яйчниците

• Туморна цитодиагностика –  изследването се използва за ранно диагностициране на рак на маточната шийка. Позволява да бъдат открити и най-малките отклонения в развитието на епителните клетки. Материалът за изследване, според последните проучвания, е най-добре да бъде взет  с цервикална четчица – така клетките са най-качествени и витални за наблюдение.

Основата на метода се полага от George Pappanicolaou, откъдето произхожда наименованието на системата за резултатите - Pap – системата:
Pap I - нормални клетки;
Pap II – атипични клетки, но без малигнени промени; характерен резултат при налично възпаление;
Pap III – клетки, съмнителни за малигненост, без тя да е очевидна;
Pap IV – клетки, силно съмнителни за малигнени;
Pap V - клетки със сигурни данни за малигненост .

citonamazka


  1. Колпоскопия




Това е ендоскопски метод за оглед на долния генитален тракт – маточна шийка, влагалище, вулва, перинеум и анус. Използва се оптика, увеличаваща образа 40 пъти. Изследването се извършва с приложението на три различни разтвора и регистрирането на промените в цвета на лигавицата след това. Пробата с оцетна киселина търси участъци, които побеляват – присъщо за атипични клетки. Луголовият разтвор (на йодна основа) оцветява в тъмнокафяво нормалната лигавица, а местата с атипични клетки остават неоцветени. Третият разтвор е метиленовото синьо, който оцветява само атипичните клетки в син цвят.


  1. Сондиране на матката




Нарича се още хистерометрия. Това е метод за определяне състоянието на цервикалния канал и маточната кухина. Извършва се преди други инвазивни манипулации – аборт, кюретаж, конизация на маточната шийка, поставяне на вътрематочен песар. Изследването се извършва под венозна анестезия със специален инструмент – сонда, с топче на върха, което предотвратява нараняване на матката, при достигането на дъното й.

       4. Пункция на Дъгласовото пространство


Дъгласовото пространство е най-ниската точка на коремната кухина, където може да се депонира течност. Пункцията през задната влагалищна стена има важно диагностично значение за потвърждаване или отхвърляне на хемоперитонеум или гнойна колекция. Полученият материал се изследва цитологично и микробиологично.

5. Разширена биопсия – конизация


Прилага се при пациентки, нуждаещи се от уточняваща диагностика на маточната шийка. Съвременната гинекология използва както класическата хирургична конизация, така и лазерната ексцизия.
Хирургичната конизация се състои в изрязване със скалпел на конусообразно парченце от маточната шийка, чиято основа обхваща изменения участък. Процедурата се извършва под анестезия и изисква болничен престой поне 24 часа. Предимство на този метод е осигуряването на напълно годен материал за и минимален риск за пропускане на инвазия.
При лазер ексцизията чрез лазер се взима материал за изследване. Предимствата са високата ефективност, безопасност и атравматичност.
Електрохирургичната ексцизия е друг метод за конизация. При него чрез електробримка се взима парченце тъкан от маточната шийка. Недостатък е рискът за хистологичната оценка поради термичните промени в материала.

         6. Кюретаж


При нужда от материал от ендометриум той се взима чрез кюретаж. Маточната кюрета е метална елипсовидна бримка, която може да остъргва лигавица само при изтегляне навън. Тя се въвежда внимателно до дъното на матката и с умерен натиск върху стената се издърпва навън.
Има няколко вида кюретаж. Лентовидният се извършва с помощта на малка кюрета, въведена до дъното на матката. Изтегля се еднократно и остъргва предната маточна стена. Получената лента се фиксира и се изпраща в лабораторията. Този вид кюретаж е подходящ при изследване на цикличните промени в ендометриума.
Пробният служи в диагностичен план за определянето на функционалното състояние на ендометриума, наличие на обемзаемащи процеси, предракови и ракови изменения на маточната лигавица. Извършва се под кратка венозна анестезия на два етапа: първи, разширение на цервикалния канал и втори, самият кюретаж.

        7. Гинекологично ултразвуково изследване


Това е високоспециализирано ултразвуково изследване на органите на малкия таз за:

  • Диагноза на вродени аномалии на матката (двурога ,еднорога, двойна матка и др.).

  • Диагноза на полипи, субмукозни миоми, миома на матката, ендометриоза, яйчникови кисти и др. формации в малкия таз.

  • Скрининг и диагноза на неоплазиите на матката и яйчниците.

  • Фоликулометрия (ехографско проследяване на овариалния цикъл при стерилитет и инфертилитет).

  • Диагноза на извънматочна бременност.

  • Диагноза на моларна бременност.


Колпит -  Кандидомикотичен колпит (Бяло течение) - Заболяването се причинява от гъбички (от рода Кандида). Зедно с трихомоналния колпит представляват най-честите възпалителни заболявания на влагалището и един от важните гинекологични проблеми.

Цервицит – това е възпаление на канала на шийката на матката (цервикален канал). Най-честите му причинители са стафилококи, стрептококи и ешерихия коли, различни вируси. Цервицитът понякога е следствие от гонорея, трихомониаза или хламидийна инфекция, попаднала в организма по полов път.

Кюретаж - представлява отстраняване на ендометриума (лигавицата на матката) или тъкани от канала на маточната шийка чрез остъргване.

Ендометриум – това е вътрешната обвивка на матката (лигавицата на матката). Ако отделената от яйчниците яйцеклетка бъде оплодена, тя се закрепя именно в ендометриума. Всеки менструален цикълзавършва с изхвърляне на маточната лигавица (ендометриума) – това става по време на менструация. Нормалното разположение на ендометриума естествено е по вътрешността на матката, но има случаи в които тази тъкан се разпространява и в други части на тялото – яйчници, дори и в белия дроб, а в някои случаи и в мозъка. В този случай вече говорим за ендометриоза. Това е заболяване, което се открива единствено с лапароскопия и се лекува бавно и продължително. Когато ендометриалната тъкан се развива по яйчниците, се образуват “шоколадови кисти” (ендометриоми). Наричат се така, защото са пълни с тъмна на цвят кръв. Могат да се получат и ендометриални сраствания.

Използвана публикация в puls.bg и http://www.st.lazar-hospital.com/ - Болница Свети Лазар

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.