Профилактика на рак на маточната шийка

Профилактика на рак на маточната шийка

24 януари - Световeн ден за борба с рака на маточната шийка
Европейска седмица за борба с рака на маточната шийка - 29 януари - 2 февруари 2018г.


Ракът на маточната шийка е заболяване, което се причинява от човешки папилома вирус. При ранно откриване и диагностициране ракът може да бъде преодолян. Той може да бъде установен при редовен гинекологичен преглед с цитонамазка.
Mожете да се прегледате с Направление N1 по НЗОК, което покрива гинекологичния преглед и цитологичното изследване

Новина от юни 2019 г.:  Успехът на ваксинация срещу човешки папиломен вирус (ЧПВ) дава надежда един ден да бъде преборен окончателно ракът на маточната шийка,

ЧПВ е името на група вируси, които са около 100 типа. Много жени се заразяват с тях, без това да оказва ефект на здравето им. Мнозинството от случаите на рак на шийката на матката са причинени от инфекция от високорисков ЧПВ.
Ваксинация срещу ЧПВ, който причинява мнозинството от случаите на този вид рак, започва преди десетилетие. Проучване на сп. „Лансет“ сред 65 изследвания, покриващи 60 млн. души, показва спад на случаите на ЧПВ и на предраковите развития , смятат учени, цитирани от Би Би Си. През десетилетията това трябва да се трансформира в значителен спад и евентуално изкореняване на рака
Ваксината, която се слага с две инжекции на момичета на 12 и 13 г., защитава срещу четири типа ЧПВ, които са свързани с над 70% от случаите на рак на матката.

Какво трябва да знаем за рак на маточната шийка


Ракът на маточната шийка е болест на младите жени


Едва 42% от случаите у нас са открити в първи стадий
С близо три пъти и половина се е увеличил броят на жените, заболели от рак на маточната шийка за последните 35 години, обяви пред БНР проф. Галина Чакалова, началник на Отделението по гинекология в Специализираната болница за активно лечение по онкология, цитирайки последните данни на Националния раков регистър, публикувани през януари 2018.

Причина за появата на този вид рак е човешкият папиломен вирус (HPV), който се предава предимно по полов път. Профилактиката - или цитологично изследване, е най-сигурният начин да се предпазим от едно от най-тежките онкологични заболявания.

Проф. Галина Чакалова цитира думи на световноизвестния онкогинеколог Ян Бохман отпреди 40 години: "Когато една жена умира от рак, освен ракът е виновен още някой - или не е попаднала на лекар или самата тя не е отишла". 

"Ракът на маточната шийка е от малкото заболявания, които се развиват много бавно. Това е заболяване, което може да бъде хванато в предраково състояние, които са няколко години и в никакъв случай не бих казала, че е сериозен проблем. Това, че в България, както и в Третия свят, а по отношения на рака на маточната шийка България е с резултати на Третия свят и това се дължи на проблемите в обществото и тези, които самите жени са създали - ниска здравна култура", каза проф. Чакалова.

Ракът на маточната шийка е тумор, който може въобще да не се среща

За това обаче е необходима първична профилактика, много страни тя се прави освен на момичетата, и на момчетата - ваксина, която се слага още преди да започне половият живот, когато още не са имали среща с човешкия папиломен вирус.
Проф. Чакалова обясни, че не може да се счита, че само т. нар. "високорискови" подтипове на човешки папиломен вирус крият опасност. По думите й, всеки подтип може да предизвика рак. Онкогинекологът апелира да се правят ваксинации.  За съжаление у нас, за разлика от европейските страни, не се прави национален скрининг за заболяването, а тежкото заболяване се открива най-често при млади жени.

Българките не проявяват интерес към своето здраве

"Те смятат, че някой им е длъжен. Ако няма програма, трябва сами да се организират и да направят профилактичен преглед с цитонамазка. Когато едно момиче започне да води полов живот, се приема, че е потенциално рискова да бъде заразена с човешкия папиломен вирус. Според проучване на производители и търговци на презервативи, българите не ползват достатъчно презервативи. Ако едно момиче бъде хванато навреме с предраково състояние , то ще бъде излекувано без никакви последствия за нейното здраве", каза проф. Чакалова. Тя посочи, че според данните от НАЦ,. раков регистър - заболяването засяга най-вече младите жени.

Едва 42 процента от заболелите у нас обаче откриват заболяването в първи стадий. В различните области на страната заболеваемостта е различна и това зависи най-вече от възможностите за профилактика. По-ниски са нивата в големите градове, сред които и столицата - средното ниво на заболеваемост в страната е 18 на 100 хиляди жени, в София са 10. Има обаче и области с много висока заболеваемост - сред тях Враца, Кюстендил, Силистра и Видин, където нивата достигат до 50 жени.Още за това колко често трябва да се прави цитонамазка, какво означават резултатите, в какви случаи се налага лечение и какво е то - чуйте интервюто с проф. Галина Чакалова по БНР!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.