Кога хората са най-щастливи? Отговор на този въпрос  дава изследване на учени от университета в Нов Южен Уелс, Австралия, публикувано през 2015 г.

Хората са най-щастливи на 20 години, когато са най-безгрижни. След като навършат 25 задоволството им от живота намалява, докато не станат на 65 години.

И така щастието следва предвидима траектория. Най-доволни от живота са младите хора на възраст 15 до 25 години. В края на този период обикновено се ражда първото дете. След това финансовите и други проблеми, както и грижите за семейството, водят до намаляване на щастието. След спада в средна възраст започва повишение на удовлетвореността от живота с пикове около 65-та и 80-годишнината.

Спадът около 40-те обикновено се дължи на безизходица в службата и на финансовото положение. Това са годините, когато работата и парите имат най-голямо значение.

При възрастните важността на доходите намалява. Щастието при тях се засилва, защото те се интересуват повече от неща извън работата и парите, като например свободното време.

Младите не обръщат голямо внимание на жилището, макар и според резултатите да предпочитат да живеят близо до работата и приятелите си. Качеството на жилището е важно за хората на средна възраст и по-старите. Те обръщат внимание на квартала и съседите.
Безопасността също е важна за задоволството от живота при всички възрастови групи, докато на здравето обръщат голямо внимание най-възрастните и 30-годишните, при които се появяват първите по-сериозни болежки.

Данните са събрани от екип за изследване на домакинствата и динамиката на доходите и заетостта на членовете им в Австралия.

happy spodeleno

През 2019 г. отговор на този въпрос дава и изследване на учени от Харвардския университет. И отново се оказва, че
70-годишните са най-щастливи

Причината - с напредване на възрастта започват да пренебрегват гнева и стават по-позитивни. С годините хората обръщат повече внимание, когато някой е щастлив. Така светът става по-приятно място, отколкото може да е в действителност.

Най-малко щастливи са хората на средна възраст. При тях нивата на стрес и гняв са най-високи.

Учените от Харвардското медицинско училище са изследвали как хората забелязват промените в социалните сигнали и как се засилват или намаляват емоциите с възрастта. Те са работили с 10 000 души на възраст от 10 до 85 години и са анализирали как участниците възприемат гнева, страха и щастието, като са им показвали снимки. "С възрастта възприемаме гнева и страха все по-малко, а щастието - на същото ниво. Така с времето хората виждат всичко по-позитивно" - каза проф. Лора Джърмин от екипа.

Резултатите от изследването, което е най-мащабното по рода си, разграничиха няколко фази в живота. През детството способността за възприемане на емоциите нараства. Реакцията към гнева е най-силна през пубертета. Пикът за възприемане на трите емоции е около 30-годишна възраст. След това способността да разграничаваме фините промени между страх и гняв намалява.