Ключът към пълноценния живот

Ключът към пълноценния живот

- 78-години по-късно и благодарение на 724 участници, едно изследване на Харвард най-накрая успя да отговори на въпроса какво ни прави щастливи


Днес е особено трудно да си поставим приоритети и да решим кое е най-важното в живота ни. Кариерата, домът, да не говорим за профила във Facebook – всичко иска внимание и грижи.

И тук идва науката да каже тежката си дума кое да поставим на първо място, кога.

В продължение на 75 години харвардски учени проследяват физическото и емоционално състояние на две групи хора: 456 бедни мъже, израснали в Бостън в периода от 1939 до 2014 г. (Изследване на Грант) и 268 мъже, завършили Харвардския университет в периода между 1939 и 1944 г. (Изследване на Глюк).

75-годишно Харвардско изследване разкрива ключа към пълноценния живот


Поради продължителността на периода върху това изследване работят няколко поколения учени. От Втората световна война насам те анализират кръвни проби, сканират мозъци (в момента, в който става възможно) и изучават въпросници, попълнени от респондентите, както и общуват на живо с тях, за да стигнат до настоящите заключения.

И изводът е? Според Робърт Уолдингър, директор на Харвардското изследване на развитието на възрастните хора, има едно нещо, което надминава всички останали по важност.

„Най-ясното съобщение, което получаваме от това 75-годишно проучване е това: Добрите взаимоотношения ни поддържат по-щастливи и по-здрави. Точка.“

Не парите в сметката ви, не броя конфeренции на които сте говорили, не броя публикации в блога ви или броя на феновете ви, нито в какви силни компании и на какви силни позиции сте работили.

Не, най-силният предиктор за вашето щастие и удовлетворение като цяло в живота е, с една дума – любовта.

По-конкретно, изследването показва, че да имаш до себе си човек, на когото можеш да разчиташ, помага на нервната система да релаксира, помага на мозъка да остане здрав за по-дълго време и намалява както физическата, така и психическата болка.

Данните също така ясно показват, че хората, които се чувстват самотни, е по-вероятно са с влошено здраве по-рано и умират по-млади.

„Не става дума нито за броя приятели, които имате, нито дали сте, или не сте, в сериозна връзка – казва Уолдингър. „Това, което има значение, е качеството на вашите връзки.“

Става дума за дълбочината на връзките – колко откритост и уязвимост можем да си позволим, колко безопасно се чувстваме да споделяме един с друг, степента, в която можем да се отпуснем и да се оставим да бъдем такива, каквито сме, и истински да виждаме човека до себе си.

Според един от изследователите, Жорж Вайон, има два основни елемента: „Единият е любовта. Другият е способността да откриеш начини за справяне с житейските трудности, който не прогонва любовта.“

И така, ако сте открили любовта (например под формата на връзка), но преживеете травма, като например загуба на работното място, или загуба на близък човек, и не можете да се преборите с тази травма, в крайна сметка изпадате в режим на „справяне“,  който прогонва любовта.

Важно е не само да поставим любовта на преден план, но и собствената ни способност да се справяме с емоциите и стреса. Ако се борите с някакъв проблем, потърсете терапевт. Присъединете се към група за помощ. Потърсете съветник. Не пренебрегвайте т.нар. „личностно израстване“, за да не се самозатваряте и да направите свързването възможно.

Данните са категорични: всички пари на света, най-блестящият успех и най-безупречното здраве, без любящи взаимоотношения не носят щастие.

Затова следващият път, когато превъртате новините във Facebook, вместо да сте на масата с важния човек до вас, оставате до късно в офиса, вместо да се видите с най-добрата си приятелка или работите в събота, вместо да отидете на зеленчуковия пазар със сестра си, помислете дали не може да направите по-добър избор.

Взаимоотношенията наистина са сложни и объркани“ – признава Уолдингър. Но той е категоричен в оценката си, подкрепена от научните резултати:

„Добрият живот се крепи на добрите взаимоотношения.“

Източник: This 75-Year Harvard Study Found the 1 Secret to Leading a Fulfilling Life

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.