Живеем в такова време - дигитално. Когато технологиите ни свързват глобално. Общуваме, пазаруваме, забавляваме се... онлайн. И това не може да не ни променя.

Как социалните медии се отразяват на организма ни

12 неща, които да изтриете от профила си във Facebook

smartphone 4

Австралийски, американски и британски учени установиха, че Интернет може да предизвика както остри, така и продължителни изменения в специфични области на познанавателните способности, които са отражение на промени в мозъка, засягащи възможностите за съсредоточаване, процесите на паметта и социалните взаимоотношения, съобщи Медикъл експрес.

Учените от Западния университет в Сидни, Харвардския университет и Манчестърския университет са анализирали предишни трудове и са изследвали водещи хипотези как Интернет може да променя когнитивните процеси.

- Време на внимание под 6 секунди
Безкрайният поток от запитвания и уведомления разсейва непрекъснато, вниманието се разделя, което намалява способността за съсредоточаване върху конкретна задача, обяснява ръководителят на екипа д-р Джоузеф Фърт от Западния университет в Сидни.

- Забравяме как да помним
Освен това Интернет предоставя огромен ресурс от факти и информация с непрекъснат и лесен достъп. Това има потенциала да промени начина, по който съхраняваме, и дори ценим факти и знания.
„Бомбардирането със стимули по интернет и разделянето на вниманието заради него предизвиква много притеснения – каза проф. Джером Сарис, друг участник в екипа. – Мисля, че това, заедно с увеличаващата се инстаграмификация на обществото, има капацитета да промени както структурата, така и функционирането на мозъка и да се отрази на социалната структура“.

- Не на мултикастинга
Специалистите препоръчват да се ограничава времето в мрежата, да се избягва разсейването с по няколко задачи и превръщането на проверките в навик, като в същото време се поддържа лично общуване с приятелите и близките.

Ограничете времето на децата в дигитална среда
Изследванията за ефекта на Интернет върху мозъка се извършват преобладаващо с възрастни. Докато бъде установено как технологиите се отразяват върху развиващия се мозък, е желателно да се ограничава използването на Интернет от децата.
Световната здравна организация препоръчва малките на възраст от 2 до 5 години да имат най-много един час екранно време дневно. Важно е също децата да не намаляват контактите си на живо за сметка на дигиталните устройства.