Добро родителство и интернет


Живеем в дигитална епоха. Това е неоспоримо, като това, че децата ни са по-умели в използване на новите технологии, че при тях смартфони, таблети и компютри присъстват  и като средство за обучение, за игра, за збавление, за общуване...

Ако си зададете въпроса какво прави вашето дете то отговора е, че използва различни устройства и често е онлайн. Знаете ли какво прави вашето дете онлайн? Много зависи от това какъв модел на поведение онлайн сте показали на вашето дете, на какво сте го научили и от средата му.

Ако имате ученик и се питате какво прави в свободното си време, може би е онлайн и в момента. Отговор на този въпрос дават данните на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето.

  • Българчетата прекарват 80%  от времето си в интернет

  • Над 30% от българчетата водят кореспонденция с непознати чрез размяна на лични съобщения

  • 80% са склонни да излъжат за възрастта си, за да получат достъп до забранено съдържание,

  • Всяко пето дете попада на порнографски сайтове (случайно – достатъчни са три клика за да се попадне на порнографско съдържание)

  • Едва половината от родителите са наясно с преживяванията на децата си в интернет пространството.


Инициативата "Digital Sit" вече е част от проекта на просветното министерство "Твоят час". Тя е насочена към сигурността на децата в глобалната мрежа и има амбицията да помага на родители, учители и ученици да повишат дигиталната си грамотност и работата с цифрови технологии.

Затова е от изключително важно значение какъв пример даваме като родители и на какво учим децата си.

И от средата зависи, от приятелите, от училище и учители. Затова отговорността е обща – на родителите и на обществото.

children-computer-pix-3

Интернет замества родителите


Интернет все повече замества ролята на родителите като основен съветник и събеседник на техните деца, установи изследване на  Kaspersky Lab за детската безопасност в мрежата (резултатите са публикувани на 13.07.2016 г.). В проучването са участвали 3 780 семейства с деца под 16 години от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия и Русия.

The Internet as a Source of Family Tension  • 36% родителите казват, че интернет ги изолира от семейството и приятелите им

  • 35% смятат, че изолира децата им от тях самите

  • 23% твърдят, че децата предпочитат световната мрежа, отколкото да говорят за проблемите с родителите си.

  • Цели 64% от анкетираните са притеснени, че вече не са на първо място сред събеседниците на своите наследници.


Всяко пето дете и всеки пети родител смятат, че интернет е развалил отношенията в семейството и е допринесъл за напрежението вкъщи.


Повечето от анкетираните над 13-годишни, както и техните родители, са ентусиазирани потребители на социалните мрежи. 58% от родителите са приятели с децата си и онлайн. Връзката между деца и родители в социалните мрежи помага и за безопасността на подрастващите в мрежата, смятат специалистите.