Зависимостта от мобилните устройства намалява интелекта

Зависимостта от мобилните устройства намалява интелекта

Зависимостта от мобилните устройства намалява интелекта


Съвременните технологии дават достъп до информация с няколко клика, което намалява цената на получените знания и необходимостта да се помни, да се съхранява информация в главата.

Изследване на учени от Канада, University of Waterloo, са установли, че честото използване на мобилни устройства – смартфони, таблети -  намалява когнитивните способности. Изследвана е връзка между показатели на интелекта и степен на зависимост от съвременните средства за комуникация.
Намаляване на когнитивните способности се наблюдава само при решение на логически задачи. В останалото потребителите на мобилни устройства не се различавали от контролната група. Разликата е 3-5% в сравнение с хора, които се опитват да помнят повече и по-малко да разчитат на различни мобилни устройства. В изследването са участвали 660 човека.

В хода на изследването е установено, че мобилните устройства ни правят по-лениви и не се опитваме да помним.

На мен това ми е познато добре като състояние. От години не се опитвам да помня някои неща, защото знам как да ги намеря при търсене в Google, Facebook… мога да кажа, че това е установен навик при много хора, които прекарват повече от 8-10 часа на компютър или още няколко с мобилно устройство в ръка.

Все по-важно става умението да се намира информация сред безкрайно море от данни.

От тук и моето обещание към мен самата. Ще започна да уча любими стихове наизуст. А не да знам къде и как да ги намеря с 2-3 клика.

А вие имате ли такова усещане, че започвате да не можете да помните. Тогава си представете, че няма ток за няколко дена и ви е необходима информация? Какво ще правите тогава?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.