Самота и социална изолация

Самота и социална изолация

Човечеството заплашено от самота и социална изолация


Статистиката показва, че повече от половината от населението на Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. Тревожен е и фактът, че едно от шест деца в света е със свръхтегло Начинът на живот – причина за наднормено тегло

Изследване на учени от университета Brigham Young, САЩ показва една още по-тревожна тенденция:

Самотата и социалната изолация са по-голяма заплаха за здравето на човека, от затлъстяването.

До този извод са достигнали група изследователи от Brigham Young University. Те са анализирали медицински данни на близо три милиона души на различна възраст, и така изяснили, че липсата на социални контакти представлява сериозен допълнителен риск за живота. Също така са стигнали до извода, че връзката между самотата и опасността от смърт след младежите е по-силна отколкото при възрастните хора.

"Днес самотата печели терен и ние предсказваме в бъдеще възможна епидемия от самота", заяви един от авторите на изследването Тим Смит. Самотата и социалната изолация може да изглеждат не така, както обикновено си ги представяме. Така например даден човек може да контактува с много хора, но въпреки това да се чувства самотен, посочват изследователите.

Според Тим Смит резултатите от изследването показват, че междуличностното общуване, атмосферата на доверие и емоционална връзка между хората влияят не само психически, но и физически на състоянието на човека.

Учени от Brigham Young University са направили анализ на няколко медицински изследвания, посветени на изучаване на феномена на самота и въздействието й върху здравето. Разгледани са и други фактори като пол, доходи, наличие на хронични заболявания. Оказва се, че самотата е също толкова опасно за живота, както и затлъстяване. И двата фактора значително се повишават риска от преждевременна смърт. Ако в този случай затлъстяването се дължи на запушване на кръвоносните съдове и влошаването на функции, самотата причинява депресия и други психични разстройства. Дори интровертите се нуждаят от редовна комуникация. Учените съветват хората да намерят приятели със същите интереси. Това ще помогне за поддържане на добро здраве, физическо и психическо.

 ***


Самотата е социално психологическо явление, емоционално състояние на човек, свързано с отсъствие на близки, положителни емоционални връзки с хора и/или със страх от тяхната загуба в резултат на принудена или свързана с психологически причини социална изолация. Понятието може да се разглежда като

  • Позитивна (уединение) често се среща при творчески личности

  • Негативна (изолация) самота, като много често самотата се свързва с негативни емоции.


Трябва да се прави разлика между физическа и психическа самота. Едно е да потърсиш физическо уединение, за да не се разсейваш и за да се концентрираш. Друго е да се „чувстваш сам сред хора“ – може да е в резултат на психологически проблеми, заболявания или отклонения.

Социалната изолация е социално явление, при което се наблюдава отхвърляне на индивид или социална група от други индивиди или социални групи, в резултат на прекратяване или драстично намаляване на социалните контакти и взаимоотношения.

По принцип, до изолация прибягва страната (личността), която в процеса на комуникация носи повече загуби , отколкото получава в обезщетения (това е личностно разбиране и оценка). Изолацията не предвижда вражда. Всички разрушителни действия, дори ако те се появят са предназначени единствено да прекратят контакта и завършват с това.

Публикация в Perspectives on Psychological Science, източник БГНЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.