Чистенето и готвенето може да са досадни, но норвежки учени твърдят, че те намаляват риска от ранна смърт, съобщи в. „Дейли мейл“.

Само 25 минути умерена активност дневно намалява наполовина риска от ранна смърт през следващите шест години, обявиха учените от Норвежкото училище по спортни науки в Осло. Примери за умерена активност са чистенето с прахосмукачка и бързото ходене.

Един час лека физическа активност - като готвене или миене на чинии, също намалява риска от ранна смърт.

Норвежките учени са анализирали резултатите от осем изследвания, обхванали общо 36 000 участници на възраст над 40 години. Резултатите показват, че всяка физическа активност намалява риска от смърт по каквито и да е причини. При най-активните той намалява със 73 процента.

Изследването показа също, че седенето девет и половина часа дневно удвоява риска от ранна смърт. Затова е добре седенето в службата да се прекъсва с някаква лека физическа активност.

Домакинската работа замества тренировката във фитнеса, доказа проучване на експерти от университета на Калифорния. Ако човек изпълнява редовно домакинските си задължения, това несъмнено е плюс за собственото му здраве.

Домакинската работа удължава живота на жените

spring-cleaning

Домакинската работа е много полезна и на възраст 65+
Според изследователите, при жените над 65 г., които редовно почистват дома си, рискът от смърт намалява.

Дейности като почистване, градинарство съставляват над 55 % от активността на възрастните хора за деня. Това установиха учените, след като наблюдаваха 6000 жени на възраст от 65 до 99 години в продължение на 4,5 години. Нивото на активността на участниците отчитаха преносими датчици за движение.

Резултатите показаха, че 30 минути лека физическа дейност всеки ден понижават риска от смърт с 12 %. Допълнителен половин час, прекаран в каране на колело или разходка, намалява риска с 39 %.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/eksperti-s-poreden-opit-da-ubediat-zhenite-che-domakinskata-rabota-e-mnogo-polezna-2062111