Разводът повишава риска от инфаркт


Разводът може и нанася вреди  и на здравето в дългосрочен аспект. Симптомите може да се появяват години по-късно. Това се случва, дори когато човек възвърне духа си и открие стабилност и щастие в нова връзка.

Разводът влияе на здравето


Ново проучване на учени от Медицинския университет „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, показва, че при хората, претърпели развод, рискът от инфаркт е в пъти по-висок, отколкото при семейните хора. Изследователите са анализирали данни за над 15 000 души, които в началото на проучването са били на възраст между 45 и 80 години и са сключвали брак поне веднъж. Изследваните лица са били наблюдавани от 1992 до 2010 г.

В началото на проучването 14% от мъжете и 19% от жените са били разведени. До края на 18-годишния период над една трета от участниците са преминали поне през един развод. През периода на наблюдение 1211 души са прекарали сърдечен удар.

Най-засегнати са разведените жени. Рискът от инфаркт при тях трудно намалява, дори и след като се омъжат отново. При дамите, които са се развели поне един път, опасността нараства с 24% в сравнение с омъжените. Числата дори нарастват до 77% при тези, които са се разделяли с брачните си партньори повече от веднъж.

При мъжете рискът е значително по-малък - за разведените веднъж е 10% по-вероятно да получат инфаркт, докато при тези няколко пъти числото е около 30%.

Предполага се, че след раздялата здравето малко по малко се руши, тъй като освен че се продуцира интензивен стрес и нещастие от негативното събитие, се натрупва и постоянен стрес заради финансови проблеми и поемането на грижата за децата само от единия родител.

Проучвания, правени по-рано, извеждат резултати, според които животът с партньор е по-здравословен и носи дълголетие.

Умението да съхраниш брака си В основата на трайното партньорство са физическо привличане, уважение, удоволствие, наслада, доверие и съпричастност.

Едно такова изследване прави извода, че разтрогването на връзката повишава в следващите 12 месеца шест пъти риска от смърт при мъжете и два пъти при жените. Повече от 42 % от браковете при американците завършват с развод.