Да пазиш тайна – вредно за здравето

Да пазиш тайна – вредно за здравето

Пазенето на тайни може да се окаже вредно за здравето


Имате ли тайна, която искате да опазите и да не стане достояние на другите. Тогава  знаете, че това е трудно и иска усилия, оказва се, че и ни разболява.

Една публикация, която показва това. Средностатистическият американец пази по около 13 тайни, като най-често те са сексуални, като тази прикритост може да се окаже вредна за здравето му, съобщава новозеландският сайт Stuff, цитиран от БТА.

Порталът цитира проучване на екипа на д-р Гопал Чопра от университета "Дюк" в щата Северна Каролина. Опазването на споменатите 13 тайни, от които 5 никога не биват разкривани на друг човек, изисква постоянни усилия. Именно това психологическо напрежение се отразява зле на здравето на човека.

Най-често скриваната тайна са сексуалните мисли относно даден човек, който не е негов партньор в живота. Следва секрета по укриването на евентуалните контакти с тази личност. Другите неща, които не искаме да разкриваме пред другите, са нетрадиционната сексуална ориентация, кражбите, лошите резултати в службата, взимането на наркотици и извършването на аборт.

При стобална система по оценка на здравния статус, тези, които размишляват над тайните си веднъж седмично са с индекс 66, докато онези, които си блъскат главата над тях всеки ден, показват резултат 49. При дълго спотайване на тайните се стимулира въздействието на хормоните на стреса като кортизол. Следва отслабване на имунната система, повишено кръвно налягане, проблеми със съня.

Седем тайни на щастливия човек


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.