Седите прекалено много - риск от рак и диабет


Много е казано затова, че заседналият начин ни живот намалява работоспособността  н и и води до различни заболявания. Публикация на WebMD е посветена на това, че хората, които прекарват в седене часове всеки ден се изложени на по-голяма опасност от развиването на тежки хронични заболявания като рак, диабет и сърдечна недостатъчност.

Липсата на движение – основна причина за затлъстяване


Такива са резултатите от ново проучване на Университета в Канзас, в което са участвали офис служители, шофьори на камиони и автобуси и други хора, чиито работа предполага да се заседяват за дълги периоди от време.

За да бъде намален риска от хронични заболявания, свързани с прекаленото седене, учените препоръчват възможно най-простата рецепта –

по-малко седене и повече движение


"Вече можем да кажем с голяма увереност, че физически по-активните хора имат по-добри резултати по отношение на опасностите от хронични заболявания в сравнение с онези, които не се движат толкова", казва Ричард Розенкранц, доцент по диетология в университета.

"Много от офисните работи изискват седене в продължение на доста време и съответно могат да бъдат опасни за здравето поради липсата на активност и ниския разход на енергия", продължава той.

В проучването са участвали 63 000 души на възраст между 45 и 66 години като се оказва, че онези които седят по повече от 4 часа на ден имат повишен риск от развиване на опасни заболявания като рак, диабет, сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане.

Не е задължително да си купувате карта за фитнеса, няма нужда постоянно да контролирате пулса и дишането си. Просто изключете компютъра или телевизора, станете от стола и излезте на разходка.