Световен ден на съня

Световен ден на съня

Световен ден на съня


Световната асоциация по медицина на съня обявява втория петък на март за международен Ден на съня  през 2007 г. През 2017 г. датата е 17 март.


Специалистите твърдят, че 45 процента от населението на земята има проблеми със съня. Те водят до влошаване на качеството на живот, като нарушават психическото и физическото здраве. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, за затлъстяване, диабет, белодробни и други болести.

За добър сън е необходимо да имаме определено време на заспиване и събуждане. През деня не е хубаво да се спи повече от 30 до 45 минути. 4 часа преди лягане не  се препоръчва да се пие  алкохол и и да се пуши. Не пийте кафе 6 часа преди сън. Също не пийте чай, сода и не яжте шоколад. Избягвайте тежки, люти или сладки храни. Леката вечеря се отразява най-добре на съня. Спортувайте редовно. Проветрявайте помещенията, в които спите. Блокирайте разсейващите шумове и дразнещата светлина.Между 20 и 30 на сто от хората между 18 и 80-годишна възраст са засегнати от някакъв проблем на съня, сочат данни на Световната здравна организация.

Специалисти по неврология и медицина на съня на този ден разказват за методите, симптомите, диагностиката и лечението на болести като сънната апнея, синдром на неспокойните крака, безсъние.
Последната международна класификация за нарушението на съня отброява над 80 вида нарушения на съня, като част от тези нарушения на съня са изключително чести, т.е. човек се сблъсква непрекъснато с тях в ежедневието си. Един лош сън и когато ние продължително време хронично не можем да си доспиваме, не спим добре, за съжаление има много сериозни последствия, казва неврологът доц. Иван Стайков.
Мотото на кампанията през 2015 г. е "Когато сънят е силен, здравето и щастието са в изобилие".0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.