Профилактика на зъбния кариес при децата

Профилактика на зъбния кариес при децата
Не е важно дали сте си измили зъбите преди сън вечер, важното е да се грижите за устната си хигиена 2 пъти за 24 часов период, твърди стоматологът и говорител на Американската стоматологична асоциация Кимбърли Хармс. Той обяснява: тънкият слой от зъбна плака е в процес на постоянно изграждане по зъбите, благодарение на бактерия, която постоянно се активизира в устната кухина. И тази бактерия се нуждае именно от 24 часа за да започне да действа разрушително на зъбите. Ако си мием зъбите по-нарядко от този срок, киселината може даизяде емайла и да причини кариеси.

Как да измиваме правилно зъбите си

Учени от Обединеното кралство, САЩ и Австралия са изчислили, че около 4 млрд. жители на нашата планета страдат от кариеси. Тенденцията е всяка година да се добавят по около 190 милиона случаи на процес, наречен кариес.

Профилактика на зъбния кариес при децата


интервю на проф. Милена Пенева (национален консултант и ръководител катедра по Детска дентална медицина в Медицинския университет в София) за БНР


Toothbrush pix 2
От 2011 г. в България стоматолозите изпълняват Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г. Освен кампании тя включва и повече информиране на родители, учители, на деца за правилното хранене и миене на зъбите.
Кариесът е многофакторно и поведенческо заболяванеобясни проф. Милена Пенева.
Поведението е това, което ще ни накара да си измием зъбите или не, да ядем това, което е полезно или това, което е кариесогенно. То позволява или не съответните фактори да допринесат за разрушаване на зъбите.

Навиците се създават от средата, в която растат децата, от семейството.

Изследвания показват, че зъбите се мият за 30-50 секунди, вместо за три минути.

Хранителната пирамида на здравословното хранене важи и за денталното здраве. В основата са зърнените храни, след това – месо, яйца, белтъчните храни, най-отгоре са захарите, от които имаме много малко нужда.

На зъбите им трябва много калций, витамин D и белтъчни в момента на изграждане основната структура (до около 12-годишна възраст).

Най-големият виновник за кариеса са въглехидратите. Именно те се разграждат до киселини и водят до деминерализацията.

Най-важното е да няма междинни хранения. Всяко похапване води до киселинна среда на зъбите в продължение на около 45 минути.

Киселинният резултат от въглехидратното хранене може да се коригира с малко парченце сирене например или глътка мляко – за нормализиране на ph на средата.
Сиренето защитава от кариес
Нереално е да изискваме миене на зъби след всяко хранене. Задължителното миене е вечер и сутрин. В останалите случаи през деня е добре да изплакваме устата с вода. Или дъвка без захар за 7-8 минути.

Причината за появата на кариеси не е генетичното предразположение, а нездравословният начин на живот и неправилните грижи за устната кухина.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.