Жените и диабетът

Жените и диабетът

40% от жените на възраст под 30 години са с диабет


Световeн ден за борба с диабета - се отбелязва на 14 ноември от 1991 г. по инициатива на Международната федерация за борба с диабета и с подкрепата на Световната здравна организация.


Тенденциите за България и за света са тревожни, а мерките и загрижеността не бива да бъдат отлагани. Ние, всеки от нас, имаме отговорности: за начина на живот и хранене, за преодоляване на стреса и метаболитния синдром, за повече движение и спорт. Хиляди не подозират, че са болни. Как да открием симптомите, към кого да се обърнем - ето с това ще бъдем полезни.

През 2017 г. мотото на деня е



"Жените и диабетът - правото на здравословно бъдеще"


Жените и диабетът 3

Според ендокринолозите в страната тревожен е фактът, че между 30 и 50% от диабетиците у нас не са диагностицирани. Затова лекарите посъветваха - при установяване на една бременност, акушер-гинеколозите винаги да изпращат младата дама при ендокринолог. Така рисковете от усложнения в по-късен етап от бременността ще бъдат игнорирани.

По думите на проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, 2 от всеки 5 жени в света имат диабет. В България е извършен скрининг сред 1600 бременни жени, който е показал, че 29 на сто от тях са имали гестационен диабет, каза проф. Цветалина Танкова, секретар на дружеството.
Основни рискови фактори за развитие на диабет по време на бременност са наднормено тегло и преди бременността, асистирана репродукция, възраст над 30 години по време на бременността, неуспешна предишна бременност, фамилна обремененост. До 13 на сто от жените с диабет са имали това заболяване и преди да забременеят, добави още проф. Танкова. Тя подчерта, че в тези случаи има риск от влошаване на зрението, увреждане на бъбречната функция, повишаване на кръвното налягане, спонтанен аборт, както и усложнения за плода, включително и след раждането на бебето. Бременността при жени с диабет трябва да е планирана, добави специалистът.

 

Деца и диабет


Около 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст. Общият брой болни в страната надхвърля 460 000 души. Това съобщи за БНР председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова.
По думите й е тревожен фактът, че диабет тип 2 все по-често се отключва при деца – нещо, което преди години не е било толкова проявяващо се. Причините за появата на този тип диабет са застоелия начин на живот, наднорменото тегло и затлъстяването. По тези показатели България е на пето място в Европа. За 2107 г. за цялата страна от диабет тип 2 са заболели между 20 и 30 деца.


Безплатни прегледи за диабет:
По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, Центърът за превенция на захарен диабет в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин и изследване на телесен състав по биоимпедансен метод. Необходимо е предварително записване на тел.: 0879 878 051 между 8.00 и 12.00 часа.
Изследванията и консултациите ще се проведат след 14.00 ч. по график в периода 13 ноември – 1 декември 2017г. в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на 1 етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

Жените и диабетът 2

 

 

Захарният диабет е съществен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдово заболяване, като диабетът повишава 2.5 пъти рискът сърдечна недостатъчност.

Световният ден за борба с диабета - заболяване, от което страдат 451 млн. души по света. Броят на хората с диабет се е утроил след 2000 г., в резултат на което глобалните разходи за болестта вече достигат 850 млрд. долара годишно. Очаква до 2045 г. броят на страдащите от диабет да се увеличи до 693 милиона, ако настоящата тенденция се запази.
Датата 14 ноември е годишнина от рождението на Фредерик Бантинг, канадски хирург и физиолог, открил инсулина заедно с шотландския физиолог Джон Маклауд. Двамата получават Нобеловата награда за физиология или медицина за 1923 г.

photos: WDD

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.