Бремменност и диабет

Бремменност и диабет
През 2017 г. мотото на световния ден за борба с диабет бе “Жените и диабетът – правото на здравословно бъдеще”. Това е тема с продължение, защото 40% от жените на възраст под 30 години са с диабет

При установяване на бременността жените да се пращат на ендокринолог


Всеки акушер-гинеколог още с установяването на бременност трябва да изпрати жената на ендокринолог, за да бъде прегледана тя за диабет или за намалена функция на щитовидната жлеза.
Жените и диабетът 3
Една от причините е, че, ако майката няма достатъчна секреция на тиреоидни хормони, детето може да се роди глупаво (* виж в края на статията), изтъкна в интервю за Дарик един от най-добрите ендокринолози у нас проф. Анна-Мария Борисова, която понастоящем практикува в столичната болница „Софиямед”.

Тя напомни, че ако диабетът покаже някакви симптоми, то пациентът, страдащ от него, е много закъснял с лечението. Причината е, че диабетът не боли, а появата на симптоми говори за наличие на усложнения, причинени от заболяването.

"Трябва да преобърнем мисленето си и работата си с бременните, защото още с установяване на състоянието бременност, гинекологът, който е зарадвал своята пациентка, веднага трябва да каже едно изречение и то е "Идете на ендокринолог да потърсят дали имате някакви скрити заболявания, които биха били пречка и за Вас, и за Вашето бебе и които ще ни създадат проблеми", смята проф. Борисова.
prof anna maria borisova
След като жената отиде на ендокринолог, следва "вербален скрийнинг" (в разговор и наблюдение на реакциите) и изясняване дали са налице рискови фактори. Сред тях специалистът даде пример с възрастта, защото по думите й ако жената е на възраст над 30 години, тогава тя е рискова за диабет.

"За да се погрижа изцяло за бременните, ще кажа следното: освен че ще търсим скрит диабет, ние трябва да търсим и скрит хипотиреоидизъм - намалена функция на щитовидната жлеза и това е фатално важно. Защо? Защото плодът няма собствена щитовидна жлеза до шестия месеци той разчита само на майка си. Ако майката няма адекватна секреция на тиреоидни хормони, а тиреоидни хормони трябват за развитието на мозъка на плода, нищо няма да се случи, но би се родил глупав човек. Коя майка иска нейното дете да е глупаво", попита проф. Борисова.

*Хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за правилното и нормално развитие на органите на ембриона. Те участват в органогенезата  - в структурирането и развитието на първичната неврална тръба, от която се формират ембрионалните мозъчни структури. В по-късна бременност, тиреоидните хормони участват в процесите на сигнално активиране, предаване на сигнали и пренос на клетъчна и междуклетъчна информация. Те са отговорни за нормалното нервно-психично и нервно-интелектуално развитие на плода. Затова тиреоидните хормони се наричат „хормони на интелекта”.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.