Каква е вашата биологична възраст?

Каква е вашата биологична възраст?

Създадоха тест, който показва как старее тялото на човек


Британски учени създадоха тест, който показва колко добре или колко зле старее тялото на човек, като се определи неговата "биологична възраст".
Екипът учени от Кралския колеж в Лондон, цитирани от Би Би Си, казват, че определянето на "биологичната възраст" е по-полезно от възрастта на човек в години. Тестът разглежда характеристиките на остаряване на клетките във всяко отделно тяло, като сравнява поведението на 150 гени, обяснява  проф. Джейми Тимънс:
Изследваме характерните черти в мускулите, мозъка, кожата и кръвта на човек. Те са нещо като подпис във всички тъкани, който е специфичен за всеки човек и отразява състоянието на всички органи в тялото.

Според изследователите термините "здраве" и "възраст" са две различни неща. И докато някои ежедневни решения като лежането на дивана по цял ден може да са вредни за здравето, то те изглежда не оказват влияние на начина, по който тялото старее.

Методът може да предскаже кога един човек ще умре, както и да определи хората с висок риск от развиване на деменция. Тестът ще може да има приложения и в здравните услуги, пенсионното осигуряване и застрахователния бизнес.


Изследването е описано в изданието Genome Biology. То не посочва как може да се забави процеса на стареене при хората, при които е установено, че е много бърз.

Изследователите са изпробвали теста върху група от 70-годишни мъже в Швеция. Те установили кой от тях остарява нормално и кой - с много резки темпове. Така могли да предвидят кой от мъжете ще умре през следващите няколко години. Тестът бил в състояние да изчисли кои пациенти няма почти никакъв шанс да умрат скоро и при кои тази вероятност е 45%, обяснява проф. Тимънс.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.