Излежаването през уикенда е полезно

Излежаването през уикенда е полезно

Доказано! През почивните дни е полезно да се излежаваме!


Излежаването през уикенда е полезно за здравето, тъй като предпазва от диабет, установиха учени от университета в Колорадо, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Известно е, че липсата на сън увеличава риска от диабет с 16%. Мързелуването в леглото и спането до късно в събота и неделя може мощно да му се противопостави.

Екипът на Жозиан Брусар направил опити с доброволци, които спали добре в продължение на четири вечери и много зле за същия период от време. От получените резултати станало видно, че били нужни само два дни добър сън в по-голямо количество, за да се компенсират метаболитно последствията от четири дни безсъние.

В експериментите били включени 19 доброволци в млада възраст и в добро здравословно състояние. Те могли да спят по осем часа и половина в продължение на четири дни. След това четири денонощия им било позволено да спят не повече от 4,3 часа. Участниците получили право и на две нощувки с 9,7 часа сън.

Учените изследвали инсулиновата чувствителност на доброволците – способността им да регулират нивата на кръвната им захар. При четири нощи лош сън инсулиновата чувствителност спаднала с 23 процента, а рискът от диабет се увеличил с 16 процента.

След две нощи „свръхспане“ инсулиновите нива на участниците влезли в нормата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.