Откриха гените на дълголетиетоУникалната комбинация от гени обуславя дали човек ще духне свещичките на тортата за 100-тния си рожден ден. Холандски учени са открили гените на дълголетието, чиито носители имат шанс да се превърнат в столетници, дори и да не спазват здравословен начин на живот.

Учените от Университета в Лайден са установили, че специфичните гени защитават хората срещу въздействието на Да. Същевременно тези гени забавят свързаните с възрастта болести като рак и сърдечносъдови заболявания с до три десетилетия.

Дълголетието не се обуславя от един единствен ген, а по-скоро от "добрата комбинация" на няколко гена, сочат още резултатите от изследването. В него са участвали 3500 холандци на възраст над 90 години. Подобна комбинация от гени е изключително рядка - един човек на 10 хиляди достига възрастта от 100 години.

Смята се, че гените на дълголетието включват гена ADIPOQ, който се среща при около 10% от младите хора, но при близо 30% от столетниците. Други два гена - CETP и ApoC3 - също се срещат при 10% от младите хора, но при 20% от хората доживели 100 години.

Изследването показва, че малки мутации в структурата на гените може да увеличи съществено продължителността на живота.