Родителството удължава живота

Родителството удължава живота
Отглеждането на поне едно дете удължава живота по-специално на мъжете, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес, предаде БТА. Проучването е обхванало над 1,4 милиона шведи, родени между 1911 г. и 1925 г.

Резултатите показват, че продължителността на живота на хората на 60-годишна възраст, които имат най-малко едно дете, е с близо две години по-голяма от тази на бездетните хора. Разликата е по-голяма сред мъжете – 1,8 години, докато сред жените е 1,5 години.

 

За мъжете на 80-годишна възраст, които имат най-малко едно дете, продължителността на живота е 7,7 години, при 7 години за бездетните мъже, т.е. разликата е 0,7 години. За майките на същата възраст продължителността на живота е 9,5 години, при 8,9 години за бездетните жени, т.е. разликата е 0,6 години.family pix 2

Отглеждането на деца увеличава продължителността на живота, отбелязват авторите на изследването. Те са констатирали и, че полът на детето не оказва никакво влияние. Често се смята, че момичетата помагат повече на възрастните си родители в сравнение с момчетата. Учените обаче не открили подобна връзка.

Колкото до относителното предимство за мъжете, станали бащи, то е още по-значимо сред неженените мъже „може би защото женените мъже се ползват с грижите и подкрепата на партньора, докато неженените и вдовците са по-зависими от порасналите си деца“.

Правила на щастливото семейство


Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.