Ръстът на жените влияе на продължителността на живота им


Изследването е направено в Нидерландия. И с моя опит вече две години с Хага и Амстердам - няколко важни елемента. Жителите на ниската земя са най-високите хора в света. Физическата активност на хората е по-голяма, по една проста причина разстояние от около 10 км се изминава най-добре, бързо и приятно с колело. И те карат по всяко време, всеки сезон, когато дъждът вали "хоризонтално", когато е проливен, когато духа вятър, когато грее слънце. И имат чудесни условия за това да карат колело. В градското движение само трамваите са с по-голямо предимство, а те се движат много бързо и безшумно.
Страната е с една от най-добрите пенсионни системи в света. Полагат се много грижи за възрастните хора, но и голяма част от населението на страната е на възраст над 70+ години. Това поставя проблема със заболявания свързани с възрастта на преден план. (за съжаление не може да става сравнение между България и Нидерландия в това отношение)


В Холандия малките деца ги возят на такива колела. В коритото отпред, често са и покрити, че при този постоянен дъжд
Снимката, която избрах за публикацията е една обичайна за градовете там. Тази е направена в деня на Маратона в Амстердам много близо до Олимпийския стадион.

На продължителността на живота влияят теглото, физическа активност, ръста

Ръстът на жените е свързан с продължителността на техния живот, установили учени от Нидерландия. Резултатите от проучването им са публикувани в „Journal of Epidemiology&Community Health”.

На продължителността на живота влияят също теглото и умерената физическа активност.

Лекарите Лойд Брандс и Пит ван ден Бранд от университета в Маастрихт са анализирали данните на 120 000 мъже и жени, участвали в проучването „Netherlands Cohort Study” (https://epi.grants.cancer.gov/Consortia/members/nlcs.html), проведено между 1986 и 2007 г. Участниците били на възраст от 55 до 69 години. Наред с останалото, те трябвало да отговорят на въпроси, свързани с техния ръст, тегло, теглото на 20-годишна възраст и физическата активност извън свързаната с професиите им. За отчитане на връзката между индекса на теглото на тялото, физическата активност и дълголетието учените използвали регресията на Кокс, която дава възможност да бъдат прогнозирани различни събития. (използвана е Трансформации Бокс-Кокс - за трансформиране на случайни величини с различно от нормалното разпределение в нормално.)

Представителките на нежния пол с ръст над 175 см имат по-големи шансове да доживеят до дълбока старост

Авторите на изследването открили връзка между дълголетието и ръста на жените, индекса на теглото и неговото увеличение след 20-тата година. Оказало се, че жените с ръст над 175 см имат по-големи шансове да доживеят до 90-годишна възраст, отколкото тези с ръст под 160 см.

Риск да не доживеят до дълбока старост има при дамите с наднормено или с недостатъчно тегло. Вероятността да починат преди навършването на 90 години е голяма и при жените, които са напълнели след 20-годишна възраст.

Ръстът не е от решаващо значение за дълголетието на мъжете, но физическата активност е

Красавиците, които са се разхождали и са карали велосипед поне половин-един час на ден, имат шанс да живеят по-дълго. Голямото и продължително физическо натоварване води до точно обратните резултати.

Що се отнася до мъжете, ръстът, индексът на теглото и повишаването му след 20-годишна възраст не се отразяват съществено на дълголетието им. Затова пък за тях от голямо значение е физическото натоварване – колкото повече, толкова по-добре.

Прогнозите са, че до 2060 г. хората на възраст над 90 г. ще бъдат 4 пъти повече, отколкото сега. В някои държави, например САЩ и Великобритания, очакваната продължителност на живот намалява, като сред основните причини учените сочат обездвижването и увеличения брой на хората с наднормено тегло.