Жените без физическа активност остаряват по-бързо

Жените без физическа активност остаряват по-бързо
 

"Добре е да прегърнеш остаряването. Животът е безценен и когато си загубил много хора, си даваш сметка, че всеки ден е дар. Затова ценете днешния ден и живейте всеки миг. И не съжалявайте, че остарявате - това е привилегия, която на мнозина е отказана!"


Мерил Стрийп



Заседналият начин на живот води до преждевременно застаряване при жените


Всеизвестен факт, е заседналият начин на живот, без физическа активност не води до нищо добро.
Американски учени решават да проверят как слабата подвижност се отразява на живота. В експеримента са взели участие 1500 жени на възраст от 64 до 95 години. На дясното им бедро учените прикрепили акселерометър, който проследява физическата активност в продължение на седем дни. Допълнително жените предавали и отчет.
След това изследователите измерили дължината на теломерите.

Ефектът на теломерите




Теломерите са крайните части на ромозомите, а тяхното скъсяване е свързано със стареенето. Теломерите са защитните краища на хромозомите, които предпазват ДНК по време на репликацията да не се съединяват с други хромозоми. Теломерните участъци се скъсяват при всеки цикъл на делене, защото не може се синтезира копие на самия край на хромозомата. Така се скъсява и самия живот на клетката, тя старее и стават податлива на болести.
Всеки с раждането си получава теломери, дълги около 9000 нуклеотида. Но след определен брой цикли на митоза, клетката вече не може да се дели. Има ензим, наречен теломераза, който може да достроява и удължава теломерите, но е активна само в стволовите и в половите клетки.
Дължината на теломерите, се дължи на два основни фактора - колко време жените прекарват в седнало положение и каква е физическата им активност през другото време.

Сексът забавя стареенето при жените
Изводите са притеснителни: Заседналият начин на живот води до рязко скъсяване на теломерите. По-възрастните жени, които седят между 10 и 13 часа на ден, имали теломери, които са били средно с по 170 "повторения" по-къси от нормалното. Това, според експертите, показва, че тези жени са биологично по-възрастни с 9 години от техните по-подвижни връстнички.


всеки в добро здравословно състояние на възраст над 50 трябва да прави 45 минути до един час аеробни упражнения "колкото се може повече дни от седмицата"


Заседналият начин на живот не води само до преждевременно стареене. Той, според учените, също така значително увеличава шансовете на по-възрастните жени да развият сериозни заболявания, като рак.
Според авторите на изследването, за да се избегне преждевременното стареене са нужни само 30 минути упражнения на ден.

Снимката е направена в Борисовата градина, София

Резултатите са публикувани в American Journal of Epidemiology.
Associations of Accelerometer-Measured and Self-Reported Sedentary Time With Leukocyte Telomere Length in Older Women

Сатистика от 2018 г.: Едва около 10% от българите или почти 1 от всеки 10 спортуват активно поне два часа в седмицата, показват проучване на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през 2017 г. Средният показател за ЕС-28 е около 40%.
Физическата активност е един от компонентите, по които се определя самооценката на здравето от европейците. По този показател страната ни е на границата на средната самооценка за ЕС-28 - около 70% от европейците се самоопределят в добро или много добро здраве, докато само 10% са посочили, че здравето им е много лошо или лошо.

Заглавната снимка е направена в Барселона

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.