Българинът не ходи на театър и на концерти

Българинът не ходи на театър и на концерти
Ако се потърси отговор на този въпрос – то отговора не трябва да бъде, защото българинът не се интересува от култура. Защото веднага може да се намери и друга статистика, която да отчита – такива има от месец май 2017 г.

Подем в културата: ходим по-често в музей, на кино и театър


Може и да има подем, но да има изоставане спрямо нивото за Европа. Затова всеки трябва да отговори за себе си. Аз самата не съм ходила на концерт или на театър от години в София и не смятам, че е липса на култура, а защото не намирам това, което да ме привлече за да отида.

Много (изключително) важна е и цената. Ако нямаш пари с които да си купиш храна и да си платиш сметките, като ток и парно - това от което ще се откажеш е културата - 10 лв за билет за театър може и да са парите за храна за ден, два, три... Добрата новина е, че има все повече събития, концерти, фестивали на които може да отидеш. Събития като "София диша" са ориентирани към хора, които имат пари и искат и да си купят ръчно направени неща (така бе описана целевата група от представител на една фондация), но там има и концерти (някакви). Има концерти в Борисовата градина, в Южния парк през лятото...

Има и спортни събития в които можеш да се включиш, като Велоразходка и 5kmrun - и добре, че са тези събития, че цените в София за фитнес  и спорт са като за био-еко продукти (по-високи отколкото в Европа!)

 

Едва около 30% от българите са били на театър или на друго културно събитие през 2016 г., показват данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно културно събитие през миналата година. По този показател страната ни е на последно място в ЕС заедно с Румъния.

България е последна в ЕС по посещения на театри и концерти


Средно европейците, ходили на поне едно културно събитие миналата година, са 67%. Най-активни в това отношение са шведите - близо 90%. Следват Холандия, Дания и Финландия - с по около 85%, Люксембург - 80%, Франция - 78%.

В България през 2016-а са функционирали 75 театъра и 58 музикални колектива според НСИ. Местата в театрите са около 29 хиляди, а в концертните зали - около 6000.

В театрите през миналата година са изиграни около 15 000 представления, посетени от близо 2,2 млн. българи. Хората в концертните зали са били почти три пъти по-малко или около 750 000, като най-посещавани са били общинските музикални колективи - от близо 500 000 души, а най-слабо посетени - държавните колективи (около 145 000).

По-активни в ходенето на културни събития са били жителите на градовете - съотношението е 3 към 1, спрямо хората от селата – логично на фона на достъпа и финансовите възможности.

Като цяло в ЕС по-голям процент от населението на възраст над 16 години е предпочита повече културни, отколкото спортни събития. Над 45% от европейците са били най-малко веднъж през тази година на кино, близо 42% са посещавали културни обекти или са гледали на живо друго културно събитие, а по-малко от 1/3 са ходили на спортна проява - 29%.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.