Четенето удължава живота

Четенето удължава живота

Четенето на книги удължава живота. Доказано


Прекрасният навик да четем не само прояснява ума и прави фантазията ни по-богата, но и удължава живота ни с няколко години. Твърдят го учени от училището по обществено здраве от университета в Йейл, които са провели мащабно проучване за влиянието на четенето.

В изследването, продължило цели 12 години, са участвали 3,6 хиляди възрастни мъже и жени – от запалени читатели до такива, които докосват книга само ако трябва да я забършат от прахта.

Хората, които обичат да четат и четат редовно, живеят средно 2 години по-дълго, е установило проучването.

За пенсионерите, свикнали да прекарват седмично по 3,5 или повече часове с книга, рискът от смърт в близките 12 години намалява с 20% в сравнение с останалите възрастни хора.

„Достатъчно е да четем по половин час на ден и шансовете ни за живот нарастват стремително“, казва един от авторите на изследването проф. Бека Р. Леви.

„Книжната терапия“ действа при всички, независимо от доходите им, професиите, семейното положение, расата и удовлетвореността от живота.

Хората, които предпочитат вестници и списания пред книгите, показват не толкова впечатляващи резултати.

Известно е, че четенето е най-ефективният начин за понижаване на стреса и откъсване от всекидневните грижи. То позволява на мозъка да остане млад и повишава нивото на интелигентност, като увеличава броя на нервните връзки в мозъка.

Навикът да четем отлага старостта и болестта на Алцхаймер. Помага в борбата с депресията, подобрява социалните навици и творческите способности.

Учените отдавна знаят, че от четенето има полза, но изследователите от Йейлския университет за пръв път успяват да подкрепят с данни, че то наистина влияе върху продължителността на живота.

Приятно четене!

Книгите не само разкриват нови и непознати животи. Те буквално удължават живота на читателите си. Това установи проучване на академичното списание „Social Science & Medicine“, продължило години.

Източник: Adme.ru

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.