Ползите от четенето за децата

Ползите от четенето за децата
Всеки родител иска да има здраво дете и усмихнато. Всеки родител иска неговото дете да бъде успешно, да се превърне в личност, която иска и постига своите цели. И може би трябва да си дадем сметка, че започва с книгите. И с личния пример, който даваме на децата си.

Затова научете да уважават книгите и да четат.  Проучвания доказват ползите от четенето

  • Децата, които четат имат по-забавно детство.

  • Децата, които четат, имат по-голям интелектуален капацитет в различни области.

  • Най-младите читатели научават повече за света дори когато четенето им е повърхностно.


Децата, които растат сред книги, печелят повече като големи


Децата, които растат в дом с много книги, печелят повече, когато пораснат. Икономисти от университета на Падуа анализирали данни за 6000 души, родени в 9 европейски държави в средата на 20-и век. Те ги категоризирали според това дали в дома им е имало по-малко от 10 книги, лавица с книги, библиотека с до 100 книги, две библиотеки или повече.


Учените оценили ефекта от образованието върху доходите, като „сравнили живеещите в селски и градски райони в детството си, както и тези, имали достъп до много или до малко книги у дома на 10-годишна възраст“.

Резултатите показват, че живеещите в селскостопански области усещат най-много ефекта от училищните реформи, а тези с много книги у дома се радват на значително по-високи доходи към допълнителното обучение“.

Всяка допълнителна година учене увеличава доходите за целия живот с 9 процента. При израсналите с малко книги у дома обаче покачването е само с 5 процента, докато за живелите сред много книги то е 21 процента.

Израсналите сред много книги също по-често се възползват от по-добрите възможности за работа, предлагани от градовете.

„Може би книгите имат значение, защото насърчават децата да четат повече, а четенето се отразява положително върху резултатите в училище“, обясниха учените. „Възможно е също пълните с книги домове да са признак за по-добри социално-икономически условия“.

15 съвета за изграждане на лидерски умения у децата

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.