Книгите тръгват на поход за сърцата на най-малките


С кампанията “Походът на книгите” ” през 2015 г. се отбелязва


Международния ден на детската книга, 2 април


и Международния ден на книгата и авторското право,  23 април.

Целта на кампанията е насърчаване на четенето сред най-малките, да се създаде интерес и да задържи вниманието върху вълшебния свят на детската литература по атрактивен и забавен за децата начин.

Кампанията стартира на 2 април 2015 г. в детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Кметът Йорданка Фандъкове ще чете свои любими детски приказки. Близо 30 училища и детски градини в София ще бъдат част от инициативата. Редом с децата тази година ще четат писатели и поети. И това се организира за четвърти път.

На рождената дата на Андерсен, 2 април, в цял свят се празнува Международният ден на детската книга. Затова началото на „Походът на книгите” ще бъде дадено тогава.

Досега търсихме само най-популярните обществени фигури, звезди от спорта, от музиката и от политиката. Всички министър-председатели и президенти от последните 10 години са чели. Решихме, че най-добрия посланик на четенето и на книгите може да бъде човек, който пише и тази година фокусът е само върху писатели и поети. Те ще четат свои произведения или любими произведения на други автори в 12 детски градини и 15 училища в София. В много други места в страната в библиотеките ще има такива четения,каза Веселин Тодоров - председател на  Асоциация "Българска книга", която е един от организаторите на "Похода на книгите", в интервю за  БНР. Той се надява да се намерят средства и в бъдеще кампанията да стане наистина национална.

На фона на тези добри събития е информацията, че около 20% от българите никога не са чели книга или не са прочели повече от 10 книги през живота си, сочи последното изследване на асоциация "Българска книга".

Кампанията "Походът на книгите" с организатори Асоциация "Българска книга" и Българска библиотечна информационна асоциация.