"Чети с мен"

"Чети с мен"

"Чети с мен"


Кажи ми какво четеш и ще ти кажа какъв си” е поговорка. И е вярна. Така както по това кои са вашите приятели могат да кажат какъв си. Дали четенето е личен процес? Не защото книгите оставят следа в теб и това си личи, усещат се прочетените книги, защото те оставят следа в нас. Защото “Хората престават да мислят, когато престанат да четат.” е казал Дидро.

Във Facebook в момента има две теми по които се пише за книги. Едната е да напишеш 10 книги, които са ти направили впечатление. Прочетох няколко списъка и знаете ли кой автор български присъства най-често? Димитър Димов, Валери Петров…. И това, когато пишеш списък с книги, които са ти повлияли. Другото е да споделиш любимо стихотворение. Тук отново има български автори – Яворов, Вапцаров, Дебелянов, Блага Димитрова, Дамян Дамянов, споделят се и стихове на съвременни български поети.

Дали българинът чете? Дали работят библиотеките? Дали са достъпни книгите като цена? Има много какво да се желае още по въпроса. Но днес много от книгите са достъпни онлайн, може да ги намерите дори безплатно. Така че оправдание няма. Учете чужди езици, на английски или на руски може да се намерят много повече книги. И още нещо към нашите български издателства, следвайте тенденциите на водещите световни издателства при популяризиране на новите издания. Има издателства на които като вляза в сайта или Facebook страница не мога да изляза с часове. Често тези издателства дават достъп до част от книгата, за да прочетеш, за да поискаш да купиш книгата.

cheti s men

Какво е инициативата "Чети с мен"?


Датата е 28 септември, неделя. В София е в Борисовата градина, като инициативата ще се проведе в цялата страна. На страницата на „Чети с мен“ може да намерите информация за ващето населено място.

Един от организаторите на "Чети с мен" е сайтът azcheta.com. Неговият създател Алекс Кръстев сподели в предаването какви са очакванията им: Надявам се да се съберат хиляди, които да четат заедно на едно място. Имаме желание да се случи нещо като рекорд за България за най-много едновременно четящи хора. За съжаление трудно ще ни се получи световен рекорд, тъй като настоящият е за 22 хиляди четящи в доста по-големи градове. Това, което се опитваме да направим, е да осигурим възможно най-много начини хората извън София да се включат. Разчитаме за това на библиотеките.

Популярни личности и посланици на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.

Препоръчваме ви статията „Чети с мен“ това е блог на хора, които се занимават с книги, блог на библиотекаря. Снимката е от тази публикация.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.