Facebook контрол на публикуваните линкове

Facebook контрол на публикуваните линкове

Facebook - въвежда контрол над публикуваните линкове в социалната мрежа


Facebook ще оценява публикуваните линкове към външен сайт по

-      времето, което потребителите отделят за тях,

-      ще изисква повече информация (контекст)  при предоставяне на външни линкове

Facebook Takes Steps Against ‘Click Bait’ Articles


Facebook е една от най-активните и популярни онлайн дестинации. Затова и за създателите на съдържание и онлайн медии Facebook е предпочитано място за популяризиране на съдържание – снимки, линкове, видео. За някои сайтове Facebook е основен генератор на трафик, място откъдето идват посетители , затова и има различни методи за да накарат потребителите на социалната мрежа да посетят даден сайт.

Затова Facebook обяви, че затяга контрола над т.н. клик бейт - този термин се определят заглавия, които целенасочено провокират хората да кликнат на даден линк, за да получат повече информация по темата или дори са подвеждащи.

The definition of click bait is an website article with a subject that will cause controversy, used to get readers to click through on the Internet to that website.

fb click

Това кара хората да кликват по-често и съответно поставя публикациите им на по-високо и видимо място в News Feed-а за сметка на останалите публикации. Но голяма част от потребителите не са доволни от тази практика, т.е. не харесват това, което виждат най-отгоре в своя поток с новини и това е причината за две обновления

Facebook  обяви за новите промени при публикуване на постове, които съдържат линк към сайт

  1. Правило ще определя кой линк е качествен и кой не

  2. Ще се дава предимство на линкове, които съдържат повече текст, т.е. тези, които показват по-подробно за какво става въпрос в текста


Некачествен линк – това са тези, които имат гръмко заглавие, което те кара да кликнеш и да отвориш линка за да прочетеш

-      Ако потребител кликне на такъв линк и веднага се върне в Facebook то рейтинга на такъв линк се понижава

-      Ако много потребители кликнат върху линка, прочитат статията, но когато се върнат в Facebook и не поставят Like Или не коментират, то такава статия ще се счита за неинтересна

-      Кое време се измерва? Предполагам времето когато си видял линк в потока си с новините си, кликнал си на него, погледнал си (прочел) статията и се връщаш отново в Facebook (за мен кое време се отчита е важно, защото аз не лично не го правя по този начин, въпросът е каква част от потребителите го правят така)

Публикациите тип Снимка + линк ще получават по-малък обхват, отколкото обикновен пост на линк, при който се изобразява и картинка.

Известно е, че снимките предизвикват повече взаимодействие, но публикуването на линк като линк проверено носи повече трафик.

Остава въпроса кои статии се четат онлайн? Като коментар оставям мнението на Ivan Ivantschev Не отричайте очевадното - тези заглавия (тип клюки и жълтвеини) си се четат и то с голям интерес. FB ъпдейта само ще докаже това - времето за престой на една по-пикантна статия ще бъде огромно и линковете на подобна медия ще тежат много. Все пак под всеки такъв материал има понякога по 500 коментара. Това, че на 1% от населението това им се струва безинтересно и просто, не значи, че не се "кльопа" от народа. А медиите обслужват народа, не интелигенция

Ако нещо се чете това може да се измери и да бъде оценено. Facebookе бизнес от др страна за да бъде успешен бизнес трябва да дава качествено потребителско изживяване. Ако потока ми с новини е пълен с неща, които не са ми интересни то това също може да бъде измерено.

За кои публикации се отнасят промените? За публикации на  Facebook страници. Ще повлияе ли това когато се публикува от личен профил  или в група? Скоро ще знаем повече затова.

Стремежът на Facebook е да направи "по-искрена" връзката между бизнес страниците и потребителите. Новите промени с публикуването на  линкове и тяхната видимост в потока с новини е крачка в тази посока – да улесни информирания избор на потребител да използва връзка (линк) към външен сайт.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.