Системата "AMBERAlert- изчезнало дете" е внедрена преди няколко години от Facebook. От 29.01.2018 тя работи и у нас.
Ако някой има информация за изчезналото дете след като е видял сигнала в социалната мрежа, може да се обади на телефона към ГДБОП 982 8353, на който денонощно има служител.

Сигнали за изчезнали деца ще бъдат публикувани във Фейсбук. Информацията ще се обработва в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност", а след това съобщение за това ще получат всички хора, които са в социалната мрежа в радиус от 200 километра.

Тази система работи в общо 15 държави, като България е една от тях. Сигналите могат да се подават и в сектор "Издирване" на Националната полиция и в районните управления на МВР. След това сигналът отива в ГДБОП и 30 минути по-късно вече е във Фейсбук.

amber

При получаване на сигнал за изчезнало дете, което отговаря на изискванията, които са заложени при обмена на информация между компетентните органи и Фейсбук, се изпраща сигнала до Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Освен телефоните на сектор "Издирване" в Националната полиция, хората могат да използват и интернет-страницата на Главната дирекция за борба с организираната престъпност. Явор Колев от ГДБОП каза:

Могат да се ползват мейлите, познати на потребителите в страницата на ГДБОП за противодействие на киберпрестъпленията, сигналната форма в страницата на ГДБОП и официалният мейл на ГДБОП: gdbop@gdbop.bg, който също 24 часа в денонощието е под контрол. Всички тези електронни средства за комуникация са 24 на 7 на разположение на потребителите. Нищо не трябва да си инсталирате. Инсталира се само приложението на Фейсбук, което имаме всички на телефоните си. Съобщението се появява в "News feed" на всички потребители в обсег от 200 км от мястото на изчезването на детето и всеки един от тях, ако го забележи, може да реагира.

The AMBER Alert Program is a voluntary partnership between law-enforcement agencies, broadcasters, transportation agencies, and the wireless industry, to activate an urgent bulletin in the most serious child-abduction cases. The goal of an AMBER Alert is to instantly galvanize the entire community to assist in the search for and the safe recovery of the child.