Новите правила за авторското право в Интернет

Новите правила за авторското право в Интернет
На 26 март 2019 г. Европейският парламент (ЕП) одобри новите правила за авторското право в Интернет

От тук следват няколко въпроса?
1. Какво е дигитална култура?
2. Какво означават промените?
3. Какво се променя в уеб?

Например ще спре ли използването на снимки на блогери намерени при търсене в Google за търговски цели от други?
Ще спре ли копирането на текстове и препубликуване от други сайтове?
Това са казуси за които има добри примери и за издадени присъди от български съд при съществуващото законодателство и закон за авторско право.

Аз не съм юрист и не мога да коментирам като юрист кое е право и кое не.
Мога да коментирам като човек, който създава съдържание - текст и снимки, което достига до хиляди хора всеки ден и се занимавам със структуриране на информация.
Боли, когато видиш снимката си публикувана някъде другаде с някакъв текст, който няма нищо общо с теб. При мен най-фрапиращия случай на използване на мои снимки с комерсиална цел е когато голяма бг фирма, лидер в своята област, използва за реклама мои снимки направени в Унгария.
Текст се копира много лесно. И се публикува бързо. При мен лично най-фрапиращия случай бе препубликуване 1:1 на пост в печатно издание без да бъде посочен автор.

Не мога да си представя резултатите без снипет при търсене в Google - това са Title и Description на дадена публикация. Ако нещо в тях не привлече вниманието ми буквално казано "как да кликна върху гол линк?" Има още нещо много важно, това е авторитета на източника, т.е. не кликам върху линкове, които не са източник на достоверна информация (проверено!) за мен.

Опитвам се да разбера как новите промени гласувани в ЕП ме правят по-защитен като автор и като потребител на онлайн съдържание?

Какво е прието?
Целта на промените е дългогодишните права и задължения в закона за авторското право да се отнасят и за Интернет. Очаква се от промените да бъдат засегнати най-пряко ЮТюб (YouTube), Фейсбук (Facebook) и Гугъл Нюз (Google News), се отбелязва в съобщение на ЕП.
С приетия документ се подчертава отговорността на платформите за качваното съдържание от потребители. (На практика това би означавало, че големите платформи не могат да излязат с довода, че Потребител е качил видео съдържание с авторско право, когато тази платформа печели от показване на реклама, а посещения са генерирани от това конкретно съдържание)

Връзките към новинарски статии, придружени от "отделни думи или много кратки извлечения" (това е снипет (snippets) в Google), могат да бъдат споделяни свободно, а журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което постъпва в новинарските издателства.

Носителите на права - музиканти, изпълнители и автори на текстове (творци), както и издателите на новини, ще могат да договарят с Интернет дружествата своето възнаграждение за използвания им труд.

Издателите на новинарско съдържание ще могат да сключват споразумения от името на журналисти за използването на новини от т. нар. новинарски агрегатори - сайтове, които не произвеждат, а възпроизвеждат съдържание.
(Като коментар: намирането на информация онлайн е важно умение. Много по-важно е структуриране на информацията онлайн за да отговаря на критерии при търсене и работа с нея, да се получава надграждане)

Споделянето на откъси от новини е изрично изключено от промените и остава, както е било досега. "Откъсите" - "много кратки" статии, ще продължат да излизат в Гугъл нюз или Фейсбук.

Качването в мрежата на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш (литературно или музикално произведение, в което се подражава на чужд стил), не е обхванато от новите изисквания.

Качването на творби в онлайн енциклопедии с нетърговска цел, например в Уикипедия (Wikipedia), или в платформи със софтуер с отворен код, ще бъде изключено от промените.

Авторите и изпълнителите ще могат да изискват допълнително възнаграждение от разпространителя на правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е несъразмерно ниско в сравнение с ползите, получени от разпространителя. Ограниченията за авторско право няма да се прилагат за преподаване или за онагледяване.

Авторският материал ще може да бъде използван безплатно за защита на културното наследство. Произведенията извън търговско обръщение могат да бъдат използвани, когато не съществува лицензираща организация за съвместно управление.

Въпрос? През 2018-19 г. е тренд да се гледат филми на мобилно устройство. Това означава ли, че мога да гледам филм, чиято премиера е била преди дни, качен на сайт, който чрез cloud ми позволява да го гледам, като ми сервира и голямо количество "лоша" реклама?
Според мен не е правилно. Но не виждам как тези промени правят тези видео обекти - било то филм или клип на песен - по-защитени?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.