Най-депресиращата социална мрежа

Най-депресиращата социална мрежа
Най-депресиращата социална мрежа

Когато се прави контент анализ на онлайн публикации, вкл и в социалните мрежи се построява пирамида на Маслоу, която показва по какъв начин публикуваното съдържание отговаря на различни емоционални потребности на потребителите. За целта има различни програмни разработки.

Това са резултатите от проучване направено от екип в университета Хумболт в Берлин. След като са направили анализ на популярните социални мрежи те определят като най-депресираща

Instagram

На този ресурс могат да се споделят снимки и кратко видео. И точно тук могат да се видят най-много снимки, които демонстрират красив и разкошен живот. Наскоро имаше друго проучване, че споделяните в Facebook снимки водят по депресия, защото виждаш как другите могат да живеят. Сега в Instagram в могат да се видят снимки от почивки, екзотични дестинации, море, Санторини, Испания, дизайнерски дрехи, скъпи коли, храна… и в резултат се получава че някои потребители се чувстват непълноценни спрямо други.

„Изображенията публикувани в социалната мрежа позволява да се разчетат явните или скрити сигнали за положението (вкл социално) и настроение на потребителите повече отколкото обикновен текст. Характерна особеност на такива сигнали е настойчивостта с която достигат до нас. Колкото и да искаме да игнорираме тези послания, ние ги възприемаме на ниво подсъзнание“ отбелязва психолога Ханна Краснова (Hanna Krasnova).

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.