Имате ли харизма. Тест


Какво е харизма? Харизма (от старогръцки: χαρις - дар от Бога, божествено) е характерна черта на индивиди, които имат силен чар и магнетизъм, това са привлекателни личности за големи групи от хора. Човек, който притежава голяма xаризма е магнетичен, привлекателен, чаровен.

Харизмата е  изключителен дар, специален набор от психоемоционални качества, които позволяват на този, който ги притежава, да влияе на другите, да бъде лидер, да ги увлича след себе си.

Харизматичните лидери променят съдбите на народите и държавите, определят глобалните събития и остават завинаги в историята. Защото умеят да убеждават милиони, да ги заразяват с идеите и така да променят света.

Но не само великите водачи са надарени с харизва. Сред обикновените хора също има силно открояващи се личности.

По правило, те имат много по-голямо влияние над околните от останалите. Всички се вслушват в техните съвети, уважават ги и ги обичат. И доколкото хората като цяло са социални същества, а мястото ни в обществото е от определящо значение за усещането за щастие, то харизматичните личности са истински щастливци.

Как  да определим степента на своята харизма?

В интернет има предостатъчно тестове, претендиращи да определят дали човек притежава харизма, но много от тях не си струват, защото са основани на силен субективизъм – самооценката, а не на обективна оценка на определящи характеристики като емоционалността например.

Mosaic of Alexander the Great

 

Едва ли има по-харизматична личност от Александър Македонски, през вековете "Alexander fighting king Darius III of Persia", Alexander Mosaic, Naples National Archaeological Museum.


Много по-надежден в това отношение е тестът на професорът по психология от Калифорнийския университет Хауърд Фридман. Този тест измерва качеството „предавател”- дали човек умее добре да предава своите емоции и настроения на другите.

И така, пред вас е адаптираният тест от 16 въпроса на Хауърд Фридман, с който можете да проверите вашата емоционална изразителност. Той се състои от 16 твърдения. Оценявайте доколко всяко от тях е най-близо до вашата същност като поставяте точки от 1 до 9, където 1 е „не, напълно не съвпада с мен”, а 9 – „да, напълно вярно”. Запишете цифрите срещу отговорите, а след това пресметнете общия бал.

Харизматичен човек ли сте? 1. Когато слушам хубава музика, тялото ми автоматично започва да се поклаща в ритъм.

 2. Старая се винаги да се обличам модерно.

 3. Когато се смея, всички наоколо чуват.

 4. Винаги обръщам внимание на детайлите.

 5. Когато говоря по телефона, изразявам чувствата си на висок глас и открито.

 6. Винаги съм подготвен.

 7. Приятели и познати често ми споделят проблемите си и търсят съвет от мен.

 8. Използвам списъци за задачи

 9. Работя над нещо, докато не го доведа до съвършенство.

 10. Хората казват, че от мен би излязъл добър актьор.

 11. Градя планове и ги следвам.

 12. Понякога забравям да прибера храната в хладилника.

 13. Отлично решавам ребуси и загадки.

 14. Хората смятат, че съм по-млад, отколкото съм всъщност.

 15. На купони винаги съм в средата на тълпата.

 16. Когато говоря с близки хора, често ги докосвам – прегръщам ги, потупвам ги приятелски, слагам ръка на рамото или на коляното им.


 

А сега резултатите:

От 16 до 37 точки включително. 25% от всички, които попълват този тест, набират точки в този диапазон. Възможно е да сте стеснителни по природа или пък да сте станали такива в резултат на строго възпитание. Или просто не обичате да привличате внимание.

От 38 до 49 точки включително. Повечето хора попадат в тази категория. Вие можете да имате успехи в общуването, но не заради  природен чар, а за сметка на вашия интелект и изградени социални навици. Също така можете да използвате невербални техники, но го правите съзнателно, а не инстинктивно, както хората, които са по-харизматични.

От 50 до 60 точки включително. Хората с такъв бал притежават природен магетизъм. Вие сте  екстраверт и роден лидер, макар и да имате врагове в обкръжението си, тъй като се откроявате от тълпата. Понякога се чувствате обременени от вниманието и отговорността за своите последователи.

От 61 -72 нагоре. Вие сте сред онези 5% щастливци с такъв висок бал. Вие сте от хората, които огряват само с присъствието си. Умеете да заразявате емоционално хората и едновременно с това да чувствате какво изпитват те.