12 съвета как да изберем хотел за ваканцията


За да не станем жертви на крадци, местни бандити или терористи, трябва да започнем подготовката си за ваканцията още с избора на хотела. Но това не е всичко, ето за какво още трябва да внимаваме – вижте съветите, събрани от сайта Lifehacker.

Преди пристигането

1.Още преди да резервирате стая, проверете какво има около хотела. Дали местните жители смятат за безопасен района? Можете ли да се разхождате спокойто там през нощта? Какво е нивото на престъпността в града, който искате да посетите? Ставал ли е жертва на тероризъм? Добре е да погледнете отзивите в туристически сайтове като booking.com, FlyerTalk, Milepoint, Lonely Planet и TripAdvisor – така ще получите повече информация от хора, които вече са отсядали в хотела. Можете да проверите и с Google Maps къде ще се озовете.

2. Когато изберете хотел, проучете дали рецепцията работи денонощно. Попитайте как се заключват стаите – с електронни карти или по-друг начин. Дали хотелът е с автоматични врати, които пропускат само гостите.

(3. Ако ползвате airbnb.com или сайтове за отстъпки (като грабо) - четете внимателно за подробности на предложението и коментарите)

При регистрацията и настаняването

3. Когато се регистрирате, поискайте стаята ви да не е на първия етаж. Опитните хора препоръчват да изберете стая между третия и шестия етаж. Така ще бъде на достатъчно високо, за да не могат крадци да се доберат до стаята ви, и достатъчно ниско, за да стигнат пожарните стълби до вашия прозорец, ако избухне пожар. Освен това стаята на първия етаж не е препоръчителна, ако не обичате да пускате щорите, но и не искате да ви зяпат. Имайте предвид, че първият етаж не винаги е на нивото на земята, особено ако хотелът е на хълм.

4. Когато влезете в стаята, винаги заключвайте врата зад себе си. Не я оставяйте отворена, дори ако сте решили да отскочите само за минута до фоайето. Ще се учудите колко често хората бъркат хотелските стаи и погрешка нахлуват при съседите си. През нощта заключвайте, но не разчитайте само на ключа, защото в много хотели с един ключ могат да се отворят няколко стаи. Можете да използвате подръчни импровизирани средства като стол пред вратата, ако се притеснявате. Така ще сте защитени от неочаквани нощни посещения.

5. Ако някой почука на вратата ви и се представя за персонал на хотела, а вие не сте го повикали, първо позвънете на рецепцията и попитайте дали са изпратили някого. В по-скъпите хотели персоналът може да ви посети след обяда, за да предложи да приготви леглото ви за дрямка. В тези случаи служителят е облечен с униформа и има бадж с името на гърдите си. Ако не се чувствате в безопасност, открехнете вратата или изобщо не отваряйте и не отговаряйте на почукването.

6. Оставете ценните си вещи и документи в сейф. Касата в хотелската стая е вариант, но без 100% гаранции. Другата възможност е да ги оставите в сейфа на хотела. Третата е да ги носите със себе си (и тук поемате обаче риск).

7. Авиакомпания American Airlines дава по време на инструктажа на пилотите си следния съвет: Когато сте сами на път и напускате хотела, оставайте лист с указания накъде тръгвате и кога ще пристигнете. Ако се случи нещо с вас, тези указания ще помогнат при издирването.

8. Ако каните в стаята човек, когото не познавате много добре, убедете се, че ценностите, парите и документите ви са прибрани на по-трудно откриваеми места. Можете да ги скриете върху гардероба в някой ъгъл на чекмедже в нощното шкафче. Там ще са на по-сигурно място, отколкото в сейфа в стаята или в портфейла ви, защото на непознатия би му отнело повече време да ги търси, а вие все пак няма да го оставите дълго сам. А най-безопасно е да не каните непознати в хотела си или поне да не ги оставяте без надзор.

Когато излизате от стаята

9. Ако излизате от стаята, оставяйте телевизора включен. Създавате впечатление, че в стаята има някой. Можете да окачите и картончето „Не безпокой“ отвън на вратата. Тогава, въпреки че крадците знаят тези малки трикове, те все пак биха предпочели да оберат друга стая. Защо им е да рискуват? Особено ако наоколо има много тихи и празни стаи. Ако разполагете с хотелска табелка „Моля, почистете стята“, не я окачвайте на вратата, докато ви няма.

И съвети в допълнение

Американската асоциация на хотелите и мотелите (AH & LA) препоръчва:

10. Ако загубите ключа от стаята, след като получите нов, поискайте да деактивират стария. Мисълта, че някой може да е откраднал ключа и може да влезе в стаята ви ще вгорчи престоя ви в хотела.

11. Убедете се, че всички прозорци и врати на балконите на стаята ви се затварят добре. Дори да сте на по-висок етаж, някой пак може да влезе в стаята, например от съседен балкон или прозореца на етажа над вас.

12. След като се настаните, проучете къде е пътят за евакуация. Можете да направиле това лесно, като погледнете схемата на вътрешната страна на вратата на стаята ви. А може и да се разходите, за да видите аварийния изход лчно. Това ще ви спести време при извънредна ситуация.

Заключение

Където и да пътешествате, внимавайте за обкръжнието си. Всичко, което правите, за да не ви оберат, ще ви помогне да отблъснете потенциалните крадци, които по правило търсят по-лесните жертви.

Помислете предварително и какво можете да направите, ако ви нападнат. Така злосторниците няма да ви сварят съвсем неподготвени.