Етикет на бизнес пътуването


От години ни се налага да пътуваме по работа, срещи с клиенти, конференции… Човек се учи с опит, с грешки, с желание да бъде точен и да остават хубави спомени от пътуването, да бъде ползотворно, клиентите да бъдат доволни, да се създават нови контакти. За да бъде едно пътуване добро трябва да бъде планирано добре, полет, хотел, да се запознаеш с града… Първото, което научихме, че е добре да се пътува с ръчен багаж и да имаш резервни дрехи, като планираш дрехите за температурния интервал така под нулата, около нулата, около 10 градуса, 20 градуса, много горещо. Например, ако в София е горещо, в Стокхолм ще се окаже прохладно, като в началото на май.   Освен нотбука, таблета, захранващи кабели и необходимите адаптери. Както и как ще бъде таксувано използването на кредитната ти карта. Какви са начините за предвижване от летището до хотела, в града, такси често не е добра идея, защото цените са високи (много по-високи отколкото у нас, а и ако нямате съответната валута във вас как ще платите?)

coffee san francisko

Затова споделяме публикацията на Сухасини Мехта, стратег по връзки с обществеността, за LinkedIn.com

7 правила от етикета на бизнес пътешественика


Опитните бизнес пътешественици имат негласен, общ код, когато се срещнат в края на деня, чакайки нетърпеливо отложения си полет и купувайки сувенири за семейството, за да притъпят вината, че са далеч от дома. Някои имат онзи „чувствам се важен” вид, като че ли са специално избрани от компанията си да присъстват на някакво събрание. Други обичат да изглеждат заети и „лаят” заповеди по телефона. Трети пък се свиват в някой ъгъл с лаптопите си и се взират в електронната си поща. Забавно е да ги наблюдаваш.

Както може би се досещате, пътувам по работа от години. Затова, на база натрупаните впечатления, има няколко съвета, които искам да ви споделя:

  1. Опаковайте внимателно


Вземайте само вещи, които ще са ви необходими, но добавяйте и допълнителен чифт дрехи. Може да отпуснете малко място за покупки. Изберете дрехи, които няма да се намачкат. Бихте могли да си вземете и портативна ютия. Аз си нося разделители, които поставям между дрехите, за да няма излишно движение и мачкане.

  1. Обличайте се професионално


Важно е да изглеждате добре на бизнес срещи. Обличайте се професионално и носете дрехи, които можете да комбинирате, ако ви се наложи да останете няколко дни повече от предвиденото. Можете да си вземете и вечерна риза или блуза, ако изникне повод да хапнете навън.

  1. Карти и адреси


Уговорили сте срещите си, но се уверете, че разполагате с обновените офис адреси и телефонни номера, преди да се отправите към деловите задачи. Изчислете разстоянията между местоположенията на срещите си и приблизителното време, което ще ви е необходимо, за да се придвижите. Имайте предвид, че телефонът ви може да не намери добър обхват навсякъде или да остане без ток. Носете си резервна батерия!

  1. Коли под наем


Преди да кацнете, уверете се, че всичко е наред с колата, която сте наели, и че шофьорът знае всички дестинации, до които трябва да ви закара. И не забравяйте да му оставите бакшиш накрая.

  1. Хотелски етикет


Ако сме любезни към служителите на хотела, те ще ни отвърнат със същото. Това е дори по-важно, когато сте редовен гост. И какво ако компанията ви покрива разноските по престоя? Пак трябва да се държите добре и да спазвате правилата за поведение. Оставяйте прилични бакшиши и отделете време, в което да дадете обратна връзка на персонала, за да получите по-добро обслужване при следващото си посещение.

  1. Мерки за безопасност


Когато посещаваме ново място, трябва да се погрижим за безопасността си. Не стойте навън до късно и сами, ако не сте сигурни, че няма да пострадате. Излизайте с хора и приятели, които познавате. Дамите трябва да са особено внимателни и нащрек, когато пътуват до нов град.

  1. Не се тъпчете и пийте достатъчно вода


Човек няма много време за хапване, когато денят е изпълнен с тичане от едно място до друго. И все пак е важно да се храните и да хидратирате организма си, за да не се уморите твърде бързо. Вземайте леки лакомства или плодове със себе си, когато напускате хотелската стая.