10 начина да забавите стареенето

10 начина да забавите стареенето
Намирате се в разцвета на силите си – на 20-30-годишна възраст? Време е да забавите първите признаци на стареенето.
„Начинът, по който третирате кожата си, ще окаже видими последствия през годините“, коментира дерматологът Хейди Уолдорф.
Може да помогнете на кожата си по два основни начина – не хващайте тен и не пушете. „За съжаление младите жени продължават да пушат – допълва дерматологът Дорис Дей. – След слънцето това е едно от най-вредните неща за кожата.“
На 30-годишна възраст признаците на стареенето може и да са едва забележими. „Добре е обаче да започнете да се борите с тях още отсега, тъй като с времето те ще стават все по-осезаеми“, смята д-р Дей.

Ето какво може да направите по въпроса:
1. Носете слънцезащитен крем всеки ден
Без значение дали вали или не, дали е лято или зима. Превърнете нанасянето на слънцезащитен крем в ежедневна рутина, подобно на миенето на зъбите.
Американската академия по дерматология препоръчва защитен крем с фактор най-малко 30. Такъв, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Добре е кремът да е водоустойчив.
UVA лъчите са сред основните виновници за изтощението на кожата. За да се предпазите от тях, трябва да търсите кремове със съставки като авобензон, мексорил, цинков окис или титаниев диоксид.
Не пестете от крема. Нанасяте на всеки три часа в зависимост от това колко се потите, дали плувате и до каква степен сте изложени на пряка слънчева светлина.

2. Избягвайте хващането на тен и на открито, и на закрито
Почерняването е една от най-големите грешки, които младите жени могат да допуснат. „Щетите, които нанасяте с ултравиолетовата радиация, ще ви накарат да изглеждат още по-зле“, коментира д-р Уолдорф. Прекомерното излагане на слънце ще доведе до обезцветяване на кожата и дори ще навреди на еластина и колагена.
Ако наистина държите да имате тен, д-р Дей препоръчва препарати като спрейове, гелове, кремове и лосиони, които създават тази илюзия, без да се налага да се излагате на слънчева светлина. Имайте предвид обаче, че те не ви предпазват от ултравиолетовите лъчи.

3. Носете очила
Те ще предпазват очите и деликатната кожа около тях от слънцето. Пък и по този начин ще си създавате по-малко бръчки, тъй като няма да ви се налага да присвивате очи постоянно, за да виждате по-добре.

4. Носете шапки с козирки и слънцезащитни дрехи
Идеално допълнение към слънцезащитния крем. Бихте могли да ползвате дори и чадър срещу слънцето.
Ако прекарвате твърде много време навън, вероятно закупуването на слънцезащитни дрехи не би било излишно. На външен вид те изглеждат като всички останали. Според д-р Дей обаче са третирани така, че да предоставят най-малко слънцезащитен фактор 30 срещу UVA и UVB лъчи.

5. Не пушете
Пушенето е вредно за цялото ви тяло. По отношение на кожата то ускорява разпада на колагена и стеснява кръвоносните съдове, които доставят кислород и хранителни вещества до вашата кожа.
Пушачите се сбръчкват по-рано. С течение на времето ноктите им и върха на пръстите им пожълтяват.
Д-р Дей, която е бивш пушач, препоръчва да се откажете от този свой навик колкото се може по-скоро. Може и да не стане от първия път, но усилието си заслужава.

anti age pix 2
6. Не консумирайте твърде много алкохол
Една чаша вино на вечеря или с приятели няма да ви навреди. Прекомерната консумация на алкохол обаче дехидратира кожата ви и разширява кръвоносните съдове. Може да увредите артериите и да развиете розацея - хронично възпаление на кожата на лицето (зачервяване на кожата, появяване на разширени кожни съдове съпровождащи с червеникави пъпки).

7. Избягвайте диети, които предизвикват "йо-йо" ефект
Хранителните разстройства, като булимия и анорексия, стресират и увреждат цялото ви тяло, включително кожата, косата и ноктите. Това са сериозни заболявания, които трябва незабавно да бъдат излекувани.
Много жени в 20-те и 30-те се подлагат и на диети с „йо-йо“ ефект, без дори да имат хранително разстройство. Постоянното качване и сваляне на килограми може да разтягане и увисване на кожата, предупреждава д-р Дей.
Поддържането на здравословно тегло е ключово за вашето здраве.

8. Използвайте ретиноиди или ретиноли
Ретиноидите могат да бъдат открити в лекарства като Retin-A, Renova и Tazorac. С тяхна помощ кожата изглежда много по-млада. Ретинолите са техен по-слаб вариант. Консултирайте се с лекар, преди да прибегнете до тяхната употреба.

9. Използвайте антиоксиданти и пептиди
Ако сте жена на около 20 години, най-основната грижа, която може да положите за вашата кожа, е нежното й почистване и овлажняване всяка вечер, коментира д-р Уолдорф.
За д-р Дей серуми с пептиди и антиоксиданти, като например екстракти от грозде, зелен чай, витамини A, C и E и др., също вършат добра работа.
Ако използвате кремове с антиоксиданти, д-р Уолдорф препоръчва да ги нанасяте сутрин, преди да използвате слънцезащитен крем. И двата продукта ще работят в тандем и ще предпазват кожата ви от увреждания.

10. Ако младата ви кожа е увредена твърде много, прибегнете до лечение
Ако слънцето ви е увредило кожата или по нея са останали твърде много белези от акне, микродермабразиото или лазерното лечение вероятно биха могли да помогнат. Тези процедури ще подобрят вашата кожа много повече от един най-обикновен крем.
Ако имате акне, не изстисквайте пъпките. С течение на времето белезите, които ще останат впоследствие, ще изглеждат като бръчки.

old couple pix 10Източник: WebMD

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.