Да се смеем много, че като остареем бръчките ни да бъдат на правилните места.

Много мъдро казано, защото в един момент досадните линиики се появяват.
Всяка една от нас се натъжава при появата им. Но има ли нещо което да ги забави?
Да, и това са  Ретиноидите.

Няма по-доказано средство от него за намаляване на бръчките, изглаждане на тъканите и избелване на кафявите (старчески петна).  Проведените проучвания през последните 30 години доказват, че Ретиноидите, които са извлечени на базата на  витамин А ускоряват образуването на колаген и нормализират обновяването на клетките. Този процес се забавя с възрастта и води до повяхване на кожата и появяване на петна.

skin-care-3Така че, ако сте навършили 30 хубаво е да помислите за някаква форма на ретиноиди. Те се делят на два вида- предписвани от дерматолог (медицинска козметика) и такива, които могат да се купят от обикновен козметичен магазин. Последните съдържат не толкова активен химичен елемент, който е братовчед на Rx retinoids kaто Renova и отнема по-дълго време да се види положителния ефект.

Много е важно след като почистите лицето вечер да нанесете крем съдържащ Ретинол, който да минимализира финните линии и да ускори обновлението на клетките. Ако искате ефекта да е по-голям може да изберете крем, които има също пептиди, които дават сигнал на клетките да стимулират образуването на така важния колаген. Не забравяйте да нанасяте крем и върху шията, деколтето и ръцете места които често пропускаме.

Др. Хърш, която е американски дерматолог в Бостън съветва да се използват кремове със слънчезащитен фактор и антиоксиданти сутрин, а вечер - ретинол-съдържащи такива. Понеже кожата на шията и деколтето е по-тънка и има по-малко мазни жлези отколкото на лицето добре е в началото ретинол-съдържащите продукти да се използват през вечер докато кожата се адаптира и след това могат да се употребяват всеки ден.

Избягвайте негативните емоции или както е казал Р. Перишич "На Балканите рано получаваш бръчки от това гримасничене. Животът ни преминава в безкрайно пишкомерство."

И  най-важното бъдете позитивни и усмихнати, това е което ни разкрасява и подмладява най-много.