Първа помощ при изгаряне

Първа помощ при изгаряне
На слънце се изгаря неусетно и слънцезащитната козметика е широка застъпена като предлагане. Изключваме случаите, когато изгарянето на кожата е болезнено, видимо и силно увредена.
За изгаряне на кожата може да се говори дори само при наличие на болка на кожата. Почервеняването й се приема за първа степен на изгаряне.
При втора степен са налични мехури.
При трета степен изгаряне се получава зачервяване, образуване на мехури и тяхното спонтанно спукване за много кратко време. Отличителен признак тук е наличието на рана.
Когато има овъгляване и загуба на чувствителността, е последната степен на изгаряне.

Много често изгарянията, особено битовите, се получават в такива моменти, че идва да се проклинаш, че си имал глупостта да си причиниш това - например да излееш кафеварката върху крака си или ако си пушач да си пъхнеш главата където се отделят газове, които могат да причинят изгаряне по лицето. Или да се допреш до нагрят реотан.

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия.
Статистиката сочи, че 50-80% от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния.

Погрешен е навикът, който възрастните поколения са извършвали при изгаряне и препоръчват – нанасяне на мазнина на пострадалото място. Това не бива да се прави! Както е неправилно върху кожата да се нанасят каквито и да било други мазила – кремове, гелове, белтъци, пантенол. Крайно погрешно е изгорената кожа да се „промива“ и с урина.

Ако по кожата има образувани мехури, те не трябва да се пукат. В случай, че изгарянето е от битов характер и има залепнала тъкан от дреха върху кожата, то тя може да бъде отстранена единствено от медицински персонал.

Правилните мерки при изгаряне включват:
1. Трябва да се прекъсне излагането на кожата на увреждащия я фактор.
2. Увредената кожа трябва да се охлади. При първа и втора степен на охлаждане се поставя под струята на студена течаща вода за 10 – 15 минути. При трета и по-висока степен първо се прави влажен компрес с чиста превръзка и после заедно с превръзката засегнатото място се поставя в съд със студена вода, ако това е възможно.
3. Необходимо е на организма да му се даде почивка, режим на легло на хладно е препоръчителен.

При сериозно изгаряне първите моменти на само помощ са много важни. Ако ви се случи да се изгорите най-важното е да оставите кожата чиста, след което да я охладите под струя течаща вода, като поставите пакет от фризера (грах заради малките топчета е много подходящ за превръзка), лед...
При липса на бинт може да използвате например листа от зеле.
Ако наблизо има аптека - спрей Пантенол и марля.
И най-бързо в Пирогов.

При изгаряне кожата и въобще тялото трябва да се освободи от стягащо облекло и други елементи, като накити, часовник, колани. Облеклото трябва да е широко, в светъл цвят, чисто, материята да е памучна, позволяваща циркулацията на въздуха. Увредената кожа при всички случаи трябва да е покрита с дреха (или превръзка), шалът е подходящ за изгорелите рамене.

В кои случаи на изгаряне на кожата трябва задължително да се потърси спешна медицинска помощ? Мястото където се лекува изгаряне у нас е Клиника по изгаряне и пластична хирургия в "Пирогов", както и големите болници в страната. Спешна медицинска помощ трябва да се търси при:
- Изгаряне на кожата при дете, особено малко (през 2018 нашумя изгаряне на бебета от сешоар за да се създаде бял шум. Но са възможни случаи когато малко дете се залее с гореща вода и др)
- Изгаряне при човек в старческа възраст,
- Изгаряне, при което има образуване на рани, тоест при 3-та степен,
- При изгаряне, което надхвърля площ от 5 длани (изгарянето се изчислява с помощта на картинка на която са отделени различни части от човешкото тяло - така се получава веднага представа каква част е изгорена)
Изгаряне в областта на слабините;
- Изгаряне в устата, носа, главата, дихателните пътища, два крайника, които са характерни за битовите инциденти
- Изгаряне на очите и лицето с киселина - това е вид наказание и саморазправа, когато например жена се залее с киселина - това е изгаряне с ужасни последствия за жертвата.

Трябва да се спазват стриктно препоръките дадени от лекуващия лекар.

Разпространено е мнението е, че при изгаряне трябва да се търся народни илачите, мазила, превръзки, лечители.
Нашият съвет е да спазвате препоръките на лекар, особено ако е от екипа на доц Аргирова. След това е необходимо да се хидратира мястото на белега - може да използвате хидратиращ крем (например на Бочко), алое вера и разбира се да пиете повече течности, супи, билков чай и сокове.

Повече информация може да получите от Приложението създадено от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия в "Пирогов". Проектът е под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова, началник на клиниката и национален консултант по изгаряния.

Авторът е бил пациент на клиниката по изгаряния с 2 и 3-та степен, в момента белегът е трудно забележим.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.